ARTSEN ZONDER GRENZEN


PERSBERICHT

Artsen zonder Grenzen stopt activiteiten in Irak

Amman/Amsterdam, 4 november 2004 ,Artsen zonder Grenzen sluit haar missie in Irak. De reden voor dit besluit zijn de extreem grote risicos die hulpverleners in Irak lopen. De humanitaire en medische behoeften van het Iraakse volk zijn onverminderd groot. Artsen zonder Grenzen heeft dit besluit dan ook met pijn in het hart genomen.

Vanwege het escalerende geweld in Irak vindt Artsen zonder Grenzen het niet langer acceptabel haar medewerkers bloot te stellen aan de enorme risicos die het werken voor een internationale humanitaire organisatie klaarblijkelijk met zich meebrengt.

'Als organisatie kunnen wij onze internationale én Iraakse medewerkers geen aanvaardbare mate van veiligheid meer garanderen',zegt Arjan Hehenkamp, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen. 'Wij betreuren het zeer dat wij het Iraakse volk nu niet meer kunnen voorzien van de zo noodzakelijke medische hulp'.

Onafhankelijkheid van humanitaire hulp is voor Artsen zonder Grenzen een basisprincipe en ze heeft zich nooit door politieke of militaire doelstellingen van het uitgangspunt laten afhouden medische hulp te bieden aan degenen die het het meest nodig hebben. In Irak hebben de strijdende partijen echter al meerdere malen blijk gegeven van gebrek aan respect voor onafhankelijke humanitaire hulp.

Artsen zonder Grenzen is sinds december 2002 in Irak aanwezig. Tijdens het bombardement op Bagdad bleef een klein team van internationale hulpverleners in de stad om de ziekenhuizen bij te staan. Kort daarna zette Artsen zonder Grenzen drie klinieken op in Sadr City en begon de organisatie met het ondersteunen van een ziekenhuis waarnaar ze patiënten kon doorverwijzen. Sinds januari 2004 hebben medewerkers van de klinieken ongeveer 100.000 consulten verzorgd. In de loop van dit jaar verkende Artsen zonder Grenzen de noden in de steden Fallujah, Najaf en Kerbala, waar zwaar werd gevochten. Ook ondersteunde de organisatie de gezondheidswerkers in deze steden. Verder begon Artsen zonder Grenzen een ambulancedienst in Sadr City en ontfermde zich recentelijk over ontheemden uit Fallujah.

voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling pers & informatie telefoon: 020-5208909


04 nov 04 12:18