Gemeente Rotterdam

Rotterdammers met een inkomen op bijstandsniveau, krijgen dit jaar eenmalig een tegemoetkoming van 60 voor de kosten van een aanvullende ziektekostenverzekering. Chronisch zieken en gehandicapten met een inkomen op bijstandsniveau krijgen over 2004 en 2005, 120 voor verborgen kosten. Zij krijgen dit bedrag van 240 in een keer uitbetaald. Het College heeft dit besloten, omdat de ziektekosten voor mensen met een minimuminkomen zijn gestegen door de Rijksbezuinigingen in de zorg.

Rotterdam vindt het belangrijk dat ook mensen met een minimuminkomen zich goed kunnen verzekeren. Wethouder Bolsius: Ik vind het belangrijk dat alle minima in aanmerking komen voor de tegemoetkoming. Dat zijn niet alleen mensen met een bijstandsuitkering, maar ook bijvoorbeeld ouderen met alleen een AOW uitkering.

Stijging ziektekosten
Door de wijziging van de Ziekenfondswet en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) moeten mensen een aanvullende verzekering afsluiten voor kosten van bijvoorbeeld zelfzorgmedicijnen, tandartsconsult, fysiotherapie, anticonceptie, in-vitro fertilisatie en de eigen bijdrage voor de thuiszorg. Rotterdam krijgt van het Rijk een bijdrage van 10,5 miljoen, om burgers met een inkomen op bijstandsniveau tegemoet te komen in de kosten van een aanvullende verzekering en de verborgen kosten voor chronisch zieken en gehandicapten. Verborgen ziektekosten zijn de kosten van bijvoorbeeld hogere telefoon- en portokosten, extra kosten voor voedingsmiddelen, niet-vergoede zelfzorgmiddelen en -medicijnen en lidmaatschapskosten van belangenvereniging of patiƫntenorganisatie.

Aanvullende ziektekostenverzekering
De personen die de tegemoetkoming voor de gestegen premie ontvangen, worden geacht deze 60 te gebruiken voor het afsluiten van een aanvullende ziektekostenverzekering. In principe krijgen zij in 2004 dan ook geen individuele bijzondere bijstand voor de ziekte- en tandartskosten, die onder zon aanvullende verzekering vallen. Naar schatting komen zon 57.500 personen in aanmerking voor de tegemoetkoming. Personen met een bijstandsuitkering krijgen deze tegemoetkoming binnenkort op hun rekening gestort en hoeven geen aanvraag in te dienen.

Bijzondere bijstand
Chronisch zieken en gehandicapten met een inkomen op bijstandsniveau krijgen de 120 over 2004 en 2005 in de vorm van bijzondere bijstand. Daarnaast krijgen chronisch zieken en gehandicapten met een minimuminkomen ook de 60 als tegemoetkoming in de aanvullende verzekering.
Chronisch zieken en gehandicapten hebben recht op deze bijzondere bijstand, als ze een inkomen hebben op bijstandsniveau en opgenomen zijn in het bestand van Voorzieningen Gehandicapten of een indicatie hebben voor Langdurige Thuiszorg. Deze mensen krijgen informatie over de regeling van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Andere chronisch zieken en gehandicapten die op grond van hun verborgen ziektekosten menen recht te hebben voor deze vergoeding, kunnen een aanvraag indienen bij SoZaWe. GGD Rotterdam adviseert dan of deze mensen hiervoor in aanmerking komen. Ongeveer 27.000 Rotterdammers zullen naar schatting een beroep doen op deze regeling.

Bron: Bestuursdienst, 04-11-2004

[sitestat.gif?name=Rotterdam komt minima, chronisch zieken en gehandicapten tegemoet&nr=2043384]