Stichting Bouw Research

Nieuwe duurzame energie-sites

SBR lanceert websites over warmtepompen en pv-panelen

SBR heeft twee nieuwe websites op het gebied van duurzame energietechnieken gelanceerd. Onderwerpen van deze sites zijn de toepassing van warmtepompen en van pv-panelen. De websites ondersteunen opdrachtgevers, architecten, ontwikkelaars, bouwers, installateurs en adviseurs bij het kiezen en toepassen van deze duurzame energietechnieken bij nieuwbouw en renovatieprojecten. Eerder introduceerde SBR al een soortgelijke site over de praktische toepassing van zonneboilers. De informatie op internet is vrij toegankelijk.

De toepassing van duurzame energie in zowel de woningbouw als in de utiliteitsbouw wordt steeds belangrijker. SBR wil met de sites een 'portaal' bieden voor iedereen die is geĂŻnteresseerd in warmtepompen of pv-panelen. Met behulp van warmtepompen kan warmte worden onttrokken aan de lucht, de bodem of het water. Die warmte kan weer worden gebruikt voor de verwarming van de ruimte of van tapwater. Met warmtepompen kan effectief en energiezuinig worden ingespeeld op de vraag naar meer comfort in woningen: een warmtepomp kan 50% primaire energie besparen ten opzichte van een cv-ketel. De investering in pompen kan daardoor snel worden terugverdiend.

Ook in de utiliteitsbouw zijn er goede perspectieven, vooral in gebouwen met een hoge vraag naar warmte en koeling en met lange bedrijfstijden. Het gebruik van pv-panelen maakt het mogelijk om zonne-energie in te zetten voor elektriciteit ('zonnestroom') dan wel thermische zonne-energie ('zonnewarmte'). Dankzij pv-panelen kunnen huizen voor een groot deel in hun eigen energiebehoefte voorzien. Daarom is er de laatste jaren een snel groeiende capaciteit zichtbaar in Nederland. Via de site wordt informatie ontsloten die elders niet of maar met moeite te vinden is. Zo heeft SBR geconstateerd dat er wel informatie op internet te vinden is over het principe, de systemen en de betekenis van het milieu van pv-panelen, maar niet over bijvoorbeeld het effect op de EPC of de investeringskosten.

Praktische informatie
De opbouw van de twee sites is identiek. De nadruk ligt op praktische informatie voor het ontwerp, de bouwvoorbereiding en de bouw. De informatie volgt de bouwfasen, van initiatief tot realisatie. Per fase worden de stappen die moeten worden genomen toegelicht. Daarbij wordt op elke site ingegaan op specifieke aandachtspunten in het ontwerpproces alsmede de procesintegratie en bouwkundige integratie. Per onderwerp worden de gangbare systemen behandeld, compleet met bouwkundige en installatietechnische aspecten en selectiecriteria. Bovendien zijn er voorbeelden te vinden van succesvolle praktijktoepassingen.

Meer informatie
Als u meer wilt weten over dit persbericht, kunt u contact opnemen met Caroline Klompe, telefoon 010 206 59 59. donderdag 4 november 2004