Ingezonden persbericht


Persbericht

"Hirsi Ali moet zelf conclusies trekken"

Lezers Mzine vragen om aftreding Hirsi Ali!

Hirsi Ali moet aftreden. Dat vindt de meerderheid van de lezers van het Nederlands-Marokkaans tijdschrift Mzine. Volgens de lezers moet het VVD-kamerlid haar conclusies trekken en haar taak neerleggen. Haar koers eist alleen slachtoffers.

Op 2 november jongstleden heeft de gehele Nederlandse en Marokkaanse gemeenschap met afschuw gereageerd op de laffe moord op cineast Theo van Gogh. Hierna volgden direct vele verhitte discussies op straat, maar ook bij de mensen thuis. Hierbij kwamen diverse doelgroepen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Mzine - het enige Nederlands-Marokkaanse tijdschrift in Nederland - heeft een onderzoek gedaan onder haar lezers. Meer dan 150 mensen zijn gebeld met de vraag naar hun gevoelens en naar wat ze vonden van de aantijgingen aan hun adres, naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh. Uit dit onderzoek is vooral naar voren gekomen dat er met een verwijtende vinger naar Hirshi Ali wordt gewezen. In haar column in het NRC Handelsblad van 3 november geeft ze zelf aan een schuldgevoel te hebben over de dood van Theo van Gogh. Daarom moet ze haar conclusies trekken en per direct aftreden.

Hirsi Ali bewijst keer op keer dat ze de zaak op de verkeerde manier dient en haar doel voorbij schiet. Op deze manier doorgaan heeft geen enkele zin en de mensen met wie ze in dialoog wil, bezorgt ze keer op keer de schrik van hun leven. Er hoeft maar één gek te zijn die haar woorden serieus neemt en het resultaat is duidelijk. Maar ook de moslimjongeren moeten maar eens goed nadenken over het geweld dat in Nederland plaatsvindt.

Het gedachtengoed van Hirsi Ali dat er binnen de moslimgemeenschap een discussie over bepaalde onderwerpen moet ontstaan, wordt wel onderstreept. Daar is iedereen uit de gemeenschap het mee eens. Maar of dat moet op de manier zoals het nu gaat, is nog maar de vraag. De boodschap van de lezers van Mzine is duidelijk: Hirsi Ali moet haar stokje overdragen aan iemand die wel de dialoog met de achterban wil en kan aangaan. Op een manier waarbij tolerantie, begrip en wederzijds respect centraal staat. Op dit moment worden grote groepen mensen stelselmatig beledigd en pijn gedaan. Respect voor vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar de vraag is of dit moet gaan op de manier die mevrouw Hirsi Ali samen met Theo van Gogh heeft gekozen.

Hirsi Ali moet dus ophouden in plaats van de boel continue op scherp te zetten. De strijd die zij aan het voeren is, kent geen winnaars, maar slechts verliezers aan beide kanten. Het is nog niet te laat om een dialoog alsnog op de juiste wijze op te pakken.

Mzine zal in de komende edities ruim aandacht schenken aan onder andere vrijheid van meningsuiting, solidariteit en democratie in de Nederlandse samenleving.

­­­­­­­­­­­­­____________________________________________________________



Ingezonden persbericht