TenneT


CDA: 'Transportnetten 50 kV en hoger naar TenneT'

(04-11-2004)

TenneT is verheugd dat het CDA alle transportnetten voor elektriciteit van 50 kV en hoger onder de verantwoordelijkheid van TenneT wil brengen als onafhankelijke beheerder van het landelijk hoogspanningsnet. TenneT is graag bereid deze netten te kopen op basis van reële waarde. TenneT beheert nu slechts een gedeelte van het Nederlandse transportnet. Op dit moment zijn de meeste transportnetten in handen van vier commerciële partijen.

Gebeurtenissen in het buitenland maken duidelijk hoe essentieel met name deze transportnetten zijn voor de elektriciteitsvoorziening. Een storing in het transportnet heeft grote maatschappelijke en financiële consequenties, dit in tegenstelling tot een storing in het distributienet. Het is bovendien veel efficiënter om onderhoud en beheer van de transportnetten en het uitbreiden en versterken van deze transportnetten te bundelen. Dat vertaalt zich in lagere transportkosten en dat is goed voor de Nederlandse markt.

In het vandaag gepubliceerde energierapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA wordt het publieke belang van de transportnetten onderkend en wordt aangegeven dat het CDA eraan hecht dat belang zeker te stellen. Het onderbrengen van de transportnetten van 50 kV en hoger bij TenneT wordt genoemd als een belangrijk onderdeel hiervan.