Provincie Zuid-Holland

Vergadering GS 2 november 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 2 november 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op het Stateninformatiesysteem gepubliceerd op www.zuid-holland.nl. Ook de stukken van de GS-agenda worden hierop gepubliceerd.

Schriftelijke vragen PvdA over verkiezingen bij het hoogheemraadschap van Delfland (nr. 1918)Door een fout bij de voorbereiding van de verzending van de stempapieren is de verkiezing voor 'ingezetenen' en 'gebouwd' bij het Hoogheemraadschap van Delfland in het honderd gelopen. Het gevolg is dat de stemming voor deze beide categorieën opnieuw moet worden gedaan. Dat zal in de loop van november 2004 gebeuren. Statenleden R. Baruch en H. Noordzij (PvdA) vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren en of GS een rol hebben bij het juist laten verlopen van deze verkiezingen. De provinciale rol is echter beperkt tot de vaststelling van het Waterschapskiesreglement door PS en het in algemene zin toezien op de juiste naleving ervan.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het Stateninformatiesysteem.

Ramingen behoefte bedrijventerreinenGS hebben geconcludeerd dat er verschillen zitten in ramingen voor de hoeveelheden bedrijventerreinen die de komende jaren in de Rotterdamse regio nodig zijn. De Zuid-Hollandse Milieufederatie heeft recent laten uitzoeken dat de werkelijke behoefte beduidend kleiner is dan de ramingen van de provincie en van de Regio Rotterdam. De verschillen treden op voor de periode 2011 tot 2020 en 2021 tot 2030 en lopen uiteen van 150 hectare tot 300 hectare in deze perioden. Voor het schatten van de behoeften blijkt van verschillende uitgangspunten te zijn uitgegaan. Zo gaat de Milieufederatie er van uit dat de economische groei na 2020 met 50 procent afneemt. De regio Rotterdam gaat uitvan een doorzettende groei. GS zullen de leden van Provinciale Staten en van de Tweede Kamer per brief nader informeren.

Beantwoording schriftelijke vragen van de SP over buslijn 2 Gouda (nr. 1919)Vervoersbedrijf Connexxion wil met ingang van de nieuwe dienstregeling Lijn 2 in Gouda opheffen. Het opheffen van de lijn is mogelijk volgens de concessievoorschriften. J. Gooiker (SP) stelt vragen over de ontsluiting van de Goudse wijk Korte Akkeren na de opheffing van lijn 2. GS antwoorden dat de wijk Korte Akkeren, het eindpunt van lijn 2, na de opheffing nog steeds ontsloten wordt door streeklijn 190 (Gouda-Rotterdam). De SP stelt voor om wijzigingen voor te leggen aan PS, zodat PS hun controlerende taak beter kunnen uitvoeren. GS antwoorden daarop dat PS op dit gebied geen taak hebben, maar dat dit een taak is voor GS. Wel zijn GS bereid om PS te voorzien van extra informatie omtrent het functioneren van regionaal openbaar vervoer.

De volledige antwoorden op PS-vragen staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het Stateninformatiesysteem.

Kwaliteitssprong openbaar vervoerDe provincie Zuid-Holland wil een kwaliteitssprong realiseren in het openbaar vervoer. Daarnaast is de kwaliteit van de infrastructuur van het openbaar vervoer van groot belang. GS hebben een notitie opgesteld die een uitwerking is van het Provinciaal verkeers- en vervoersplan Zuid-Holland en aansluit bij de ambities van PS om te investeren in de infrastructuur van het openbaar vervoer. Het uiteindelijke plan zal het volgende bevatten:

een inventarisatie van de infrastructurele knelpunten bij vervoerders en consumentenorganisaties; een inventarisatie van projecten op het terrein van infrastructuur en openbaar vervoer; een onderzoek van deur tot deur toegankelijkheid van stads- en streekvervoer; verkennen van oplossingsrichtingen infrastructuur en openbaar vervoer; een uitwerking van de bevordering van de kwaliteit en de sociale veiligheid van haltelocaties. Gestructureerder beheer (vaar)wegenGS hebben besloten de systematiek van het beheren en onderhouden van provinciale (vaar-)wegen te wijzigen. Tot nu toe was er budget beschikbaar waarmee onderhoudswerkzaamheden betaald werden. Van planmatig beheer van de infrastructuur was geen sprake. GS stellen PS voor de systematiek te wijzigen. Door beheerplannen op te stellen kan gestructureerd beheer plaatsvinden en kunnen prioriteiten gesteld worden.

Resultaten aanbestedingen van werken in de periode 1/1/2003 tot en met 30/8/2004In april 2003 hebben GS de Kaderregeling Aanbesteding Grond-, Weg- en Waterbouwkundige Werken vastgesteld. Deze regeling bevat het provinciale beleid inzake het aanbesteden van werken. Volgens artikel 17 van de Kaderregeling worden GS halfjaarlijks in kennis gesteld over de uitgevoerde aanbestedingen. De belangrijkste conclusies uit de resultaten van de aanbestedingen in de periode 1/1/2003 tot en met 30/8/2004 zijn dat er in totaal 78 bestekken zijn aanbesteed, waarvan 70 openbaar en 11 via een Europese procedure. In totaal vertegenwoordigen de 78 bestekken een waarde van ¤ 49 miljoen.

Reactie op brief acht samenwerkende gemeenten Alblasserwaard en VijfheerenlandenOngeveer drie jaar geleden hebben acht gemeenten (Giessenlanden, Gorichem, Graafstroom, Hardinxveld-Giessendam, Leerdam, Liesveld, Nieuw-Lekkerland en Zederik) een proces van intergemeentelijke samenwerking gestart. In 2003 hebben zij een Manifest aan de gebiedsgedeputeerde aangeboden waarin zij verwoordden wat ze met de regionale samenwerking willen bereiken. Tevens vroegen zij de provincie om met hen meerjarenafspraken te maken voor de periode 2003-2007. In vervolg op het Manifest vragen de gemeenten nu aan de provincie om invulling te geven aan een waarnemersrol bij het nieuwe gezamenlijke bestuur. In een reactie van GS wordt positief op het voorstel van de gemeenten gereageerd, maar er wordt wel op aangedrongen om ook de maatschappelijke organisaties bij het proces te betrekken.

Toegekende subsidies:

De gemeente Krimpen aan den IJssel ontvangt een huisvestingsbudget Stedelijke Vernieuwing van ¤1.346.366.- voor het project Park en Vijverflat; Een GDU-bijdrage van ¤542.317,- komt beschikbaar voor het project N208, Rotonde 2e Poellaan/ Catharijnelaan in Lisse (beheer provincie Zuid-Holland); Voor het project Westkeetshaven in Zwijndrecht is een Vinex-subsidie vastgesteld voor 8 woningen, bovenop de in 1998 en 2002 verleende subsidie voor 128 woningen. In totaal gaat het om een subsidie van ¤277.712,- voor 136 woningen. Een GDU-bijdrage van ¤711.817,- komt beschikbaar voor het project N208, Rotonde Meer en Duin en Rotonde Keukenhofdreef te Lisse (onder beheer provincie Zuid-Holland); Een GDU-bijdrage van ¤390.000,- komt beschikbaar voor het project N208, rotonde Pallandtlaan/Parklaan in Sassenheim (onder beheer provincie Zuid-Holland); Een GDU-bijdrage van ¤ 200.000,- komt beschikbaar voor het project Busbaan Roomburg-Grote Polder (onder beheer gemeente Leiden) De gemeente Dordrecht ontvangt een subsidie van ¤200.000,- voor het project Route 23 (educatie, onderwijs-arbeidsmarkt); De Provinciale Samenwerking Jeugdzorg (PSJ) ontvangt in totaal een subsidie van ¤95.400,- voor de uitvoering van ondersteuningstaken, modularisering en onderzoeksprogrammering; De stichting Tympaan in Voorburg ontvangt een incidentele subsidie van ¤11.150,- voor de verspreiding van informatiemateriaal onder beroepskrachten in de jeugdzorg en jongeren en voor een reizende tentoonstelling. Het doel is de problematiek van jonge mantelzorgers meer bekendheid te geven.