Provincie Zuid-Holland

Cultureel erfgoed nu ook op digitale kaart

Hoofdlijnen in beeld gebracht

Zuid-Holland beschikt nu ook over een digitale kaart met informatie over het culturele erfgoed. De kaart verschaft informatie over archeologie, landschap en stedenbouw en is toegankelijk via het Servicemenu op de startpagina van de provincie: www.zuid-holland.nl.

Gegevens over het Zuid-Hollandse culturele erfgoed waren lange tijd alleen te raadplegen in monumentenlijsten en in boeken over cultuurhistorie. Een hanteerbaar overzicht ontbrak. Tussen 1997 en 2003 heeft de provincie de belangrijkste cultuurhistorische gegevens verzameld en uitgegeven in de vorm van een gedrukte kaart. Deze kaart is nu dus ook digitaal beschikbaar.

De kaart laat vooral de hoofdlijnen van het culturele erfgoed zien zoals oude dijken, historische vaarwegen of beschermde stads- en landschapsgezichten.

Voor enkele bijzondere projecten, zoals molens en archeologische vindplaatsen, zijn ook meer details en (lucht)foto's opgenomen.

Het provinciebestuur wil met deze digitale kaart stimuleren dat cultuurgeschiedenis een grotere rol gaat spelen bij toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Momenteel wordt in de Krimpenerwaard onderzocht hoe oude landschapskenmerken kunnen worden ingepast in natuurterreinen. In de Oude Rijnzone wordt bekeken hoe archeologische vindplaatsen en boerderijen kunnen worden behouden en gebruikt bij stedelijke ontwikkeling.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22