GroenLinks

Nog vier jaar Bush: Europa's rol als civiele supermacht belangrijker dan ooit

4 november 2004

Het is nu zeker dat George Bush nog eens vier jaar in het Witte Huis zal blijven. Volgens GroenLinks europarlementariër Joost Lagendijk betekent dit veel werk aan de winkel voor Europa: "De EU zal de komende jaren veel actiever haar rol als alternatief voor de unilaterale Amerikaanse politiek moeten spelen."

Weinig hoop op verandering

Lagendijk betreurt dat de gehoopte ommekeer in het Amerikaanse beleid is uitgebleven: "Er is nu weinig hoop op een echte verandering in het Amerikaanse buitenlands en veiligheidsbeleid, of in het beleid op gebieden als milieu en sociale zaken."

Soft power

Volgens hem is het des te belangrijker dat de EU aan besluitvaardigheid
wint om als 'civiele supermacht' te fungeren. Lagendijk: "Europa moet de wereld een alternatief bieden voor het unilateralisme van de VS. 'Soft power' moet Europa's kracht worden: diplomatie, culturele dialoog, eerlijke handel, ontwikkelingssamenwerking en, waar nodig, economische druk."

Europese grondwet

Europa, zo Lagendijk, moet de Amerikanen vaker corrigeren wanneer zij mondiale veiligheidsproblemen verkeerd aanpakken of veronachtzamen, en ze dwingen het pad van het multilateralisme te bewandelen. Daarvoor is besluitvaardigheid en coherentie nodig: "Daarom is de ratificatie van de Europese grondwet nu onze allergrootste prioriteit: het mislukken ervan zou Bush pas een ware overwinning schenken."

«