Veilig Amsterdam


Stadsdeel Amsterdam-Centrum - Veelplegers in de Amsterdamse binnenstad 04/11/2004 - Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum heeft in een brandbrief aan alle leden en plaatsvervangend leden van de commissie van Justitie van de Tweede Kamer zijn bezorgdheid uitgesproken over de aanpak van veelplegers in de Amsterdamse binnenstad.

In het kader van het Grote Stedenbeleid is tussen de gemeente Amsterdam en het Ministerie van Justitie een akkoord afgesloten voor 30 trajecten per jaar voor veelplegers. In Amsterdam zijn meer dan 5600 veelplegers, van wie ruim 2600 zich in de binnenstad ophouden. Gezien de verscheidenheid in problematiek (verslaafd, psychiatrische achtergrond, illegale criminelen, geweldpleging etc.) vereist de aanpak een op het individu gericht traject.

Sinds 1 september jl. is in de binnenstad het Veelplegers Actie Team (VAT, in vaktermen ketenunit veelplegers) van start gegaan: een samenwerkingsverband tussen het stadsdeel, de hulpverlening, het Openbaar Ministerie, politie en de gemeente. Het VAT heeft hiertoe een structurele subsidie ontvangen van het stadsdeel voor de huisvesting en een incidentele subsidie van de gemeente.

Het Dagelijks Bestuur acht de 30 trajecten per jaar volstrekt onvoldoende bij het huidige aantal veelplegers. In de brandbrief wordt de Tweede Kamer dringend verzocht om het aantal trajecten voor de veelplegers drastisch uit te breiden in 2005.