Gemeente Rotterdam

Aandacht voor milieu en slechte luchtkwaliteit

De commissie Economie, Haven en Milieu heeft de begroting 2005 op woensdag 3 november behandeld. De discussie In de commissie werd gedomineerd door de milieuproblematiek. De geschetste beelden over de luchtkwaliteit hadden diverse leden geschokt.

Van de drie organisaties die waren uitgenodigd om te reageren op de begroting 2005 heeft één organisatie gereageerd. Deltalinqs pleitte bij de commissie voor de kennisontwikkeling binnen de havenindustriële sector. Daarnaast werd aandacht gevraagd voor de scholing van jongeren die binnen de havensector kunnen werken. De commissie hechtte hier ook belang aan. De SP diende in het debat een motie over Skillmasters in omdat ze van mening is dat het imago van ambachtelijk geschoold werk de blijvende aandacht moet krijgen van het college.

Een van de discussiepunten in de begrotingsbespreking was de luchtkwaliteit van de regio Rotterdam. Daarbij werd verwezen naar recente berichtgevingen in de media over de slechte luchtkwaliteit. Het actieplan Luchtkwaliteit vormde de basis van de discussie. D66 diende een motie in voor een onderzoek naar de wijze waarop de uitvoering van het actieplan geïntensiveerd kan worden. De Stadspartij pleitte per motie voor een plan voor het bevorderen van kennis en bewustwording onder Rotterdammers om te komen tot een verbetering van de luchtkwaliteit in de stad met een bijdrage van de Rotterdammers zelf. Ook diende de Stadspartij een motie in voor tankpunten met biobrandstoffen in Rotterdam. De PvdA zette in op een systeem voor energiemanagement- en besparing voor alle gemeentelijke diensten. Daarover diende de fractie een motie in.

Naar aanleiding van de Tweede Maasvlakte stelde de ChristenUnie-SGP vast dat het college een kader moet ontwikkelen waarbinnen de vestiging van bedrijven op de Tweede Maasvlakte afgewogen kan worden. Deze oproep werd ondersteund met een motie van de fractie.

Met betrekking tot de kansenzones stelde D66 voor om verpauperde bedrijfspanden voor niets maar wel onder voorwaarden - te verkopen aan bedrijven. Wethouder Van Sluis heeft toegezegd dit te onderzoeken.

De begroting wordt in de gemeenteraad behandeld op 9 en 11 november.

Bron: Griffie, 04-11-2004

[sitestat.gif?name=Begroting behandeld in commissie Economie, Haven en Milieu&nr=2043378]