Gemeente Haarlem


04 november 2004

296/2004


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


MOOI MARGINAAL

Bijzondere expositie in Stadsbibliotheek Haarlem

In de centrale vestiging van de Stadsbibliotheek Haarlem is tot en met 4 december de tentoonstelling Mooi Marginaal te zien.

In Nederland en België zijn enkele honderden marginale drukkers actief, die met loodzetsel en oude drukpersen het traditionele drukkersambacht uitoefenen, zoals dit eeuwenlang het geval was, totdat de moderne druktechnieken hun intrede deden. Met vaak eenvoudige middelen, maar steeds met veel liefde en aandacht vervaardigen zij drukwerk dat gekoesterd wordt door een kleine kring van liefhebbers. Mooi Marginaal wil de aandacht van een groter publiek vestigen op deze bijzondere publicaties.

Dit jaar voor het eerst heeft een jury van deskundigen de mooiste door marginale drukkers vervaardigde drukwerken geselecteerd uit de productie van de twee voorafgaande jaren. Deze jury (waarin o.a. Joost Swarte zitting had) heeft ruim vijftig drukwerken uitgekozen. Ze heeft daarbij het hele scala van marginale drukwerken in ogenschouw genomen: van plano's en gelegenheidsuitgaafjes tot en met prestigieuze boekwerken. Kleinschalig drukwerk dat vervaardigd werd met moderne technieken kwam eveneens voor bekroning in aanmerking. In de toekomst zal iedere twee jaar de uitverkiezing plaatsvinden.

De catalogus waarin het juryrapport is opgenomen en waarin de bekroonde drukwerken worden afgebeeld, is bij de balie van de centrale vestiging verkrijgbaar voor 3 euro.

Meer informatie over Mooi Marginaal is ook te vinden op de website www.mooimarginaal.nl

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens openingsuren van de centrale vestiging.
De Centrale Bibliotheek is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 11.00 uur tot 20.00 uur, op woensdag en vrijdag van 11.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Nadere inlichtingen zijn verkrijgbaar via telefoonnummer 023 - 511 53 00.



Gemeente Haarlem