Gemeente Groningen


woensdag 3 november:
Groningen haalt doelstelling Agenda voor de Toekomst

De gemeente Groningen verwacht eind dit jaar de volledige subsidie van het Rijk voor het meerjarenplan 'Agenda voor de Toekomst' te ontvangen. Dit blijkt uit een tussenrapportage die door het college van B&W is vastgesteld. In de 'Agenda voor de Toekomst' staat hoeveel klanten van de dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE) in de periode 2002 t/m 2004 een traject naar werk moeten volgen en hoeveel klanten daarvan uitgestroomd moeten zijn naar werk. Van 2002 t/m eind juni 2004 hebben 5.711 klanten van SOZAWE een traject naar werk gevolgd. Daarvan zijn er 1.166 uitgestroomd naar werk. Daarmee was in juni de trajectdoelstelling volledig en de uitstroom- doelstelling bijna volledig gerealiseerd. De gemeente Groningen verwacht ook de uitstroom naar werk voor eind 2004 volledig te realiseren.

Agenda voor de Toekomst
De Agenda voor de Toekomst is een meerjarenplan (2001 t/m 2004) waarin afspraken tussen de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de 26 grote steden van Nederland (G26) zijn vastgelegd. De Agenda voor de Toekomst is per stad vertaald naar de lokale situatie. De deelnemende steden krijgen voor de uitvoering van de Agenda voor de Toekomst extra geld. Dit geld krijgen ze echter alleen op basis van behaalde resultaten. De Agenda voor de Toekomst is een voorloper van de nieuwe Wet werk en bijstand (WWB) die op 1 januari 2004 in werking is getreden.

Kern Agenda voor de Toekomst
De kern van de Agenda voor de Toekomst is: Het invoeren van een sluitende aanpak met als doel mensen (opnieuw) te laten deelnemen aan het maatschappelijk leven. Dit moet uiteindelijk leiden tot een verdere daling van het aantal mensen met een uitkering (werk staat voorop, instroom beperken, uitstroom verder laten stijgen). Onder sluitende aanpak wordt verstaan dat klanten stapsgewijs van een uitkeringssituatie naar werk gaan. Dit gebeurt op basis van individuele afspraken waarbij eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid uitgangspunt zijn.