J.M. MEULENHOFF BV

'De erfenis van Fortuyn'

Amsterdam, 4 november - Vandaag promoveert Hans Wansink, historicus en politiek commentator van de Volkskrant, op het onderzoek 'De erfenis van Fortuyn. De Nederlandse democratie na de opstand van de kiezers'. De handelseditie van het proefschrift verschijnt morgen en wordt gepresenteerd tijdens een openbaar debat in Den Haag.

In 'De erfenis van Fortuyn' maakt Hans Wansink, die zelf geschiedenis schreef met zijn geruchtmakende interview met Fortuyn op 9 februari 2002, de balans op van de roerigste periode uit de Nederlandse politieke geschiedenis sinds 1945. Het populisme van de Leefbaren en de Lijst Pim Fortuyn, partijen die even snel ten onder gingen als ze opkwamen, heeft tenminste één blijvende omslag in de politiek veroorzaakt. Het zwaartepunt ligt niet langer bij de politieke partijen maar bij de kiezers. Politieke ondernemers als Fortuyn, maar ook Balkenende of Bos, moeten bij elke verkiezing van voren af aan hun aanhang zien te verwerven.

De revolte van Pim Fortuyn heeft een natie die in de jaren zestig en zeventig in de wolken verkeerde, weer met de neus op de harde maatschappelijke werkelijkheid gedrukt. Het zelfbeeld van een open, progressieve samenleving zonder spanningen tussen bevolkingsgroepen, ligt aan scherven. Een behoudend volk, dat zijn buik vol had van het gedoogbeleid tegenover criminelen en illegalen, heeft een naar binnen gekeerde politieke elite tot de orde geroepen. Het publieke debat over de islam is in volle hevigheid losgebarsten. Is Nederland, behalve de politieke correctheid, ook de tolerantie voorbij? Of kenmerkt het debat over de islam zich juist door een verfrissende openheid?

Ter gelegenheid van het verschijnen van Wansinks boek bij uitgeverij J.M. Meulenhoff wordt onder leiding van Volkskrant-columnist Hendrik Jan Schoo op 5 november a.s. vanaf 17:00 uur in Diligentia te Den Haag een Engelstalig debat gehouden over de erfenis van Fortuyn in Europees perspectief. Deelnemers aan het debat zijn, naast Wansink zelf, Dr. Bart Jan Spruyt (Directeur Edmund Burkestichting), Dr. Markha Valenta (historica VU en John Vinocur (columnist Herald Tribune) en Hans Wansink. Het debat wordt georganiseerd door het Instituut voor Verborgen Kennis.

MEER INFORMATIE VOOR DE PERS
Xander Stroo
Uitgeverij J.M. Meulenhoff
Tel. 020 55 33 550
Zie www.verborgenkennis.nl voor meer informatie over het debat


04 nov 04 14:33