Algemene Inspectiedienst (AID)

Visstropers betrapt

Het Visstroperijteam Friesland heeft in de nacht van 3 op 4 november twee visstropers op het Tjeukemeer op heterdaad betrapt. De twee mannen afkomstig uit de regio, waren bezig met het uitzetten van een zogenoemd staand wandnet. Ze werden overgebracht naar het politiebureau voor nader verhoor. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. In totaal hadden de mannen 700 meter net uitgezet. De boot met buitenboordmotor en het visnet werden in beslag genomen.

Vanwege de omvang van de visstroperij in de Friese wateren en meren is vanaf begin 2002 hetbestrijdingsteamvisstroperijFrieslandactief. Dit team is samengesteld uit medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de politie Friesland en het Openbaar Ministerie.
Overtredingen kunnen uiteindelijk oplopen tot boetes van 11.500 euro.

Met deze structurele en forse aanpak van de visstroperij in Friesland wordt getracht de visstroperij flink terug te dringen en te ontmoedigen. Illegaal vistuig en gebruikte vaar- en voertuigen worden altijd in beslag genomen. De illegale activiteiten van de visstropers veroorzaakt veel schade aan visbestand, natuur en milieu in de Friese- en Randmeren.
Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318