Gemeente Den Helder

04-11-2004
Marinevliegkamp De Kooy blijft open!

Marinevliegkamp De Kooy in Den Helder wordt niet gesloten. Dat is de uitkomst van het overleg dat afgelopen vijdag heeft plaatsgevonden tussen Staatssecretaris van Defensie C. Van der Knaap, de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland mr. H.C.J.L. Borghouts, gedeputeerde J.J. Schipper, burgemeester drs. J.M. Staatsen en wethouder N.A. Bais van Den Helder en directeur R. Hijmans van Luchthaven Den Helder B.V.

Nieuwe afspraken
Om het vliegveld open te houden, zijn een aantal belangrijke afspraken gemaakt. De civiele luchthaven en de bedrijven die vliegen op De Kooy betalen vanaf 2006 meer. Daarnaast ziet Defensie mogelijkheden te besparen op de eigen bedrijfskosten. Nu de Kooy open blijft, liggen alle mogelijkheden weer open om investeringen naar de Kop van Noord-Holland te halen. Afgesproken is dat de provincie Noord-Holland en de gemeente Den Helder zich hiervoor gezamenlijk inspannen. De afspraken zijn gemaakt onder het voorbehoud dat ook de Tweede Kamer en de gemeenteraad van Den Helder ermee instemmen.

Meer civiele, minder militaire vluchten
Het aantal civiele vluchten wordt verhoogd, maar het aantal militaire vluchten vermindert. Dit versterkt de economische positie van De Kooy en maakt een hogere afdracht aan Defensie mogelijk. Defensie en de Luchthaven Den Helder B.V. gaan verder onderzoeken of het wenselijk is de eigendomsverhoudingen om te keren, zodat het Helderse vliegveld een civiele luchthaven wordt, dat ook wordt gebruikt door Defensie. In 2007 worden de ontwikkelingen van De Kooy geëvalueerd.