STICHTING GREENPEACE NEDERLAND

Greenpeace daagt E.On Benelux uit

Duurzame energie of meer kolencentrales: investeer in de toekomst Greenpeace daagt E.On Benelux uit
Actievoerders van Greenpeace Nederland doen E.On Benelux vandaag een uitdagend aanbod: een onderzoek naar de kansen voor een nieuwe elektriciteitscentrale die biomassa als brandstof gebruikt. Biomassa is een brandstof die niet leidt tot klimaatverandering of kernafval. Greenpeace staat met kruiwagens vol biomassa voor het E.On hoofkantoor in Rotterdam om de verscheidenheid aan biomassa te laten zien. De milieuorganisatie vraagt het op één na grootste Europese elektriciteitsbedrijf vandaag een duidelijke keuze te maken: duurzame energie of meer kolencentrales.

In komende jaren zal er een nieuwe energiecentrale in Nederland bij moeten komen om aan de groeiende energiebehoefte te voldoen. Als deze nieuwe energiecentrale kolen of gas als brandstof heeft, zal hij nog 40 jaar lang een bijdrage leveren aan klimaatverandering. Vooral kolencentrales stoten veel CO2 (het belangrijkste broeikasgas) uit en daarom heeft Greenpeace op 1 juli jl. 'stop CO2' op de schoorsteen van de E.On kolencentrale op de Maasvlakte geschilderd. De milieuorganisatie heeft met die actie consumenten duidelijk gemaakt dat de keuze voor grijze stroom klimaatverandering kan veroorzaken terwijl een keuze voor groene stroom goed is voor het milieu en niets extra's hoeft te kosten. E.On wil de schoonmaakkosten verhalen op Greenpeace. De milieuorganisatie daagt directeur Verwer van E.On vandaag uit dit geld te gebruiken voor een studie naar de kansen voor biomassa.

Bijna 3 miljoen huishoudens gebruiken groene stroom, maar de kolencentrales van Nederland hebben er geen uur minder door gedraaid. De kolencentrale op de Maasvlakte produceert voor ongeveer 2 miljoen huishoudens elektriciteit en stoot daarbij jaarlijks ruim 6 miljoen ton CO2 uit. In Nederland staan in totaal 7 kolencentrales. Energiebedrijven hebben zich de afgelopen jaren wel een groen imago aangemeten, maar veel te weinig geïnvesteerd in groen productievermogen zoals schone biomassacentrales, windmolenparken en zonnepanelen. Greenpeace biedt E.On vandaag de kans een belangrijke stap te zetten naar een duurzame energievoorziening.

CO2 veroorzaakt klimaatverandering wat leidt tot overstromingen, droogtes, voedsel- en drinkwaterproblemen wereldwijd. In Nederland alleen al wordt de komende decennia tientallen miljarden Euro gestoken in dijkverhogingen om het water buiten houden. Daarnaast is in ons land een gebied aangewezen zo groot als de provincie Utrecht dat moet kunnen onderlopen in geval van hoog water. In Bangladesh is geen geld om de dijken te verhogen en zal de voorspelde halve meter zeespiegelstijging door klimaatverandering leiden tot 17 miljoen vluchtelingen, aldus het klimaatpanel van de Verenigde Naties. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft becijferd dat er in 2002 door de stijgende temperaturen 150.000 extra doden zijn gevallen door malaria en vergelijkbare ziektes. Het Rode Kruis constateert dat in de afgelopen decennia het aantal klimaatgerelateerde rampen zoals ernstige droogtes en overstromingen is verdubbeld. Greenpeace vindt het noodzakelijk dat de omschakeling naar duurzame energie nu direct wordt ingezet.

Voor meer informatie en beeldmateriaal:
Joris Thijssen, campaigner klimaat & energie: 06-29001156 Annemarie van Hees, persvoorlichting: 06-25031012 Zie ook: www.greenpeace.nl

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door ongeveer 670.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.


04 nov 04 15:28