Ingezonden persbericht


Oplossing op basis van Microsoft Office InfoPath voor wettelijk verplichte elektronische belastingopgaven

Gratis formulieren voor gebruikers van InfoPath

Schiphol-Rijk, 4 november 2004 - Ondernemers die in Nederland belastingplichtig zijn, zijn vanaf
1 januari 2005 wettelijk verplicht om elektronisch aangifte te doen voor de omzetbelasting (OB), de opgaaf intracommunautaire leveringen (ICL) en de winst (inkomstenbelasting (IB) en vennoot-schapsbelasting (Vpb)). Voor de loonaangifte geldt deze verplichting vanaf 2006. Microsoft heeft op basis van Microsoft Office InfoPath een oplossing gebouwd waarmee bedrijven, zelfstandigen en intermediairs eenvoudig aan deze verplichting kunnen voldoen.

InfoPath is een onderdeel van het Microsoft Office System en stelt gebruikers in staat om snel formulieren te ontwerpen. Software-ontwikkelaars kunnen in zeer korte tijd complete oplossingen bouwen met behulp van InfoPath. Microsoft heeft met behulp van een partner diverse formulieren ontworpen om elektronisch aangifte te doen. In eerste instantie zijn formulieren beschikbaar voor de OB en LB. Deze formulieren kunnen via http://office.microsoft.com gedownload worden.

Gebruikers van Microsoft InfoPath kunnen de formulieren gratis downloaden. De formulieren voldoen aan alle eisen van de belastingdienst. In verband met de veiligheid van de communicatie heeft een eindgebruiker ook een PIN of authenticatiecertificaat nodig om met deze formulieren te kunnen werken. Het certificaat moet bij Diginotar, een samenwerkingsverband tussen het Notariaat in Nederland en ICT-specialisten, aangevraagd worden. Indien de keuze PIN is dan wordt deze door de belastingdienst verstrekt. Een intermediair die voor zijn cliënten de aangifte verzorgt moet altijd een certificaat aanvragen via Diginotar. Het elektronische formulier draagt zorg voor een eenvoudige installatie van dit certificaat. Het formulier is tevens voorzien van een uitgebreide interactieve elektronische helpfunctie en beschikt over een update mogelijkheid. Om het voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk te houden komt de opmaak van het formulier overeen met de gedrukte versie van het aangiftebiljet. Gebruikers kunnen ook een 30 dagen testversie aanvragen om zo de formulieren te kunnen proberen (de kosten bedragen 5 euro voor verzending).

Vereisten:
* Windows XP Home of Professional
* InfoPath met Service Pack 1
* Een verbinding met Internet
* Eventueel een certificaat (Diginotar)
De gratis formulieren zijn te downloaden van www.microsoft.nl/belasting. Meer informatie over InfoPath: www.microsoft.nl/infopath. Aanvragen certificaat: www.diginotar.nl.

DigiNotar
In DigiNotar heeft een unieke samenwerking tussen het Notariaat en specialisten in de informatietechnologie gestalte gekregen. Informatietechnologen brengen daarbij kennis in over moderne technieken op het gebied van beveiliging en notarissen hun juridische kennis en natuurlijke onafhankelijkheid en onpartijdigheid. DigiNotar biedt dezelfde rechtszekerheid die de notaris biedt, maar dan in de digitale wereld. Bij DigiNotar zijn meer dan vijftig Thrusted Third Party (TTP)-notariskantoren aangesloten verspreid over geheel Nederland.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een vooraanstaand leverancier op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan diensten en producten - waaronder softwareoplossingen voor snel en flexibel zakendoen. Deze zijn ontwikkeld om mensen en organisaties nu en in de toekomst meer mogelijkheden te bieden voor toegang tot de informatie die zij nodig hebben, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.