SECTORFONDSEN ZORG EN WELZIJN
http://www.fondsenzw.nl

Werken in de Gehandicaptenzorg fysiek minder zwaar

De afgelopen drie jaar is de blootstelling aan fysieke belasting van medewerkers in de branche Gehandicaptenzorg naar schatting met 20% afgenomen. Dit blijkt uit de eindmeting van het Arboconvenant Gehandicaptenzorg, waarin sociale partners en de ministeries van SZW en VWS afspraken maakten over het verbeteren van arbeidsomstandigheden en het terugdringen van ziekteverzuim. In de Gehandicaptenzorg werken 120.000 mensen.

Het belangrijkste doel van het arboconvenant, halvering van het verschil met het ziekteverzuim in het bedrijfsleven, is gerealiseerd. Het verzuim is gedaald van 8,7% in 2000 naar 6,5% in 2003. Ook in 2004 zet deze dalende tendens zich voort. Tevens is het doel om de WAO-instroom met 10% te laten dalen ruimschoots behaald. Volgens cijfers van het UWV is deze instroom sinds 2001 nagenoeg gehalveerd, van 1,76 naar 0,98%.

Fysieke belasting
Het terugdringen van fysieke belasting was één van de speerpunten van het arboconvenant. Uit de eindmeting die in opdracht van de convenantspartijen is uitgevoerd door onderzoeksbureau Bartels, blijkt nu dat beduidend meer instellingen op dit punt een gericht beleid voeren. Zo is het aandeel instellingen met een structurele post op de begroting voor het bestrijden van fysieke belasting gestegen van 39% naar 61%. Bovendien zijn meer ergocoaches aandachtsfunctionarissen op afdelingsniveau aangesteld en worden afspraken over het verplaatsen van cliënten vaker vastgelegd in een til- of transferprotocol. Mede door deze maatregelen en de toename van het gebruik van hulpmiddelen is het aantal gezondheidsklachten onder medewerkers die direct met cliënten werken, afgenomen. Zo komen rugklachten minder vaak voor en leiden ze minder vaak tot verzuim. De vermindering van klachten is boven verwachting te noemen, aangezien preventieve maatregelen vaak vertraagd effect hebben. De branche is op de goede weg en de eindmeting geeft aan dat naar verwachting de komende jaren de fysieke belasting van medewerkers nog verder afneemt.

Overige convenantonderwerpen
Instellingen in de gehandicaptenzorg hebben vooral het laatste jaar meer aandacht geschonken aan agressie en geweld, een convenantthema dat in deze branche veel voorkomt. Maatregelen als registratie van incidenten, invoering van agressieprotocollen en gedragscodes, alsmede de opvang van medewerkers na incidenten worden nu op grote schaal ingevoerd.
Uit de eindmeting blijkt dat de aanpak van werkdruk slechts beperkt uit de verf is gekomen. Een deel van de instellingen heeft werkdrukpeilingen gehouden, strategieplannen gemaakt, en trainingen gegeven. Ervaring binnen het arboconvenant heeft geleerd dat een thema als werkdruk om een concrete uitwerking vraagt. Een aantal organisatorische randvoorwaarden is verbeterd, zoals regelingen voor het combineren van zorg- en werktaken.
Ten slot kan gemeld worden dat in de loop van de convenantsperiode 8 van de 10 instellingen een arbo-managementsysteem hebben ingevoerd.

Het onderzoeksrapport is te vinden op onze website: www. arbozw.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joyce Sinnema, projectleider Arboconvenant Gehandicaptenzorg, 030- 29 85 361, j.sinnema@fondsenzw.nl.

Het Arboconvenant Gehandicaptenzorg is een initiatief van de ministeries van SZW en VWS, VGN, ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, FHZ, NU'91 en wordt uitgevoerd door de Sectorfondsen Zorg en Welzijn


04 nov 04 15:47