Gemeente Maassluis

Asbestprotocol

Het college van burgemeester en wethouders van Maassluis heeft besloten om een asbestbeleid en een asbestprotocol op te stellen. Hiermee kan worden voorkomen dat asbest op onverantwoorde wijze wordt verwijderd en kan de gemeente eenvoudiger optreden op het moment dat sprake is van asbest. Het protocol wordt mede opgesteld naar aanleiding van de ervaringen met recent sloopwerk in de Burgemeesterswijk.

Tot de jaren tachtig is asbest geregeld toegepast in woningen. Asbesthoudend cement is bijvoorbeeld in het verleden wel gebruikt in gevels en dakbeschot, in en rondom schoorstenen en in of bij de cv-installatie. Ook kan asbest in golfplaat zitten op schuren en garages. Asbest komt ook voor in sommige oude soorten vinylzeil en harde vinyltegels en soms in oude huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen of aan warmte worden blootgesteld zoals gaskachels, CV-ketels, oude haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes. Asbest is op twee manieren toegepast: hechtgebonden en niet hechtgebonden/ losgebonden. Als de asbestvezels hechtgebonden in materialen zitten, bestaat er weinig kans dat vezels in de lucht terecht komen en schade kunnen veroorzaken. Asbest kan wel gevaarlijk voor de gezondheid zijn wanneer asbestvezels uit de niet-hechtgebonden/ losgebonden variant vrijkomen. Dit kan gebeuren als asbest in slechte staat verkeert of ondeskundig verwijderd wordt. Om deze reden is de verkoop van asbest of asbesthoudende producten sinds 1 juli 1993 verboden in Nederland. Vanaf 2005 wordt het gebruik van alle soorten asbest in de Europese Unie verboden.

De gemeente Maassluis heeft op dit moment nog geen vastgesteld beleid met betrekking tot asbest. Hierdoor is het lastig om diverse partijen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid met betrekking tot asbest. Bijvoorbeeld tijdens de sloop van de eerste flatblokken in de Burgemeesterswijk, is er afgelopen zomer enige onrust geweest over asbest. Bij het demonteren van de asbesthoudende platen in de te slopen flatgebouwen heeft het bureau Handhaving van de gemeente vastgesteld dat de platen niet op de juiste wijze werden gedemonteerd en afgevoerd. Dit was niet in overeenstemming met de verleende sloopvergunning. Daarna is er veelvuldig overleg geweest tussen de gemeente, de opdrachtgever van de sloop, de milieupolitie en de arbeidsinspectie. Het hele probleem is naar behoren opgelost, zodat de werkzaamheden daarna wel volgens de regels zijn verlopen. Bij een vastgesteld asbestbeleid en asbestprotocol is het voor alle betrokken partijen helderder en duidelijker wat de regels zijn, wie verantwoordelijk is voor naleving en wie moet controleren op die naleving.

Het protocol voor de gemeente Maassluis wordt opgesteld in overleg met betrokken partijen en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2005 worden vastgesteld.