Algemene Inspectiedienst (AID)

Overtredingen bij vervoer van slachtkoeien

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft op donderdag 4 november 2004 een Brabants transportbedrijf op heterdaad betrapt bij het verzamelen van slachtrunderen. De runderen werden vanuit een zogenoemde voorwagen overgeladen op een andere vrachtwagencombinatie van dezelfde transporteur. Dit overladen vond plaats op een industrieterrein in Oirschot. In totaal werden negen runderen overgeladen op een vrachtwagencombinatie waarop reeds 26 runderen stonden. De bestemming van de runderen was een slachthuis in het oosten van het land.

Vanwege het gevaar voor besmettelijke dierziekten is het transport van vee gebonden aan strenge regels voor het ontsmetten en reinigen van het transportmiddel. Zo mag vee alleen overgeladen worden op daarvoor aangewezen verzamelplaatsen waar de veewagens meteen gereinigd kunnen worden.

Een controleur van de Algemene Inspectiedienst werd alert toen hij op een industrieterrein een aanhanger van een vrachtwagen zag staan, geladen met rundvee. Kort na elkaar zag hij twee voorwagens aankomen. Eén voorwagen werd aan de aanhanger gekoppeld en vanuit de andere voorwagen werden runderen in de aanhanger overgeladen.

De twee betrokken chauffeurs hebben een proces-verbaal gekregen wegens overtreding van de regels met betrekking tot het verzamelen van rundvee. Onder begeleiding van de AID is de lege voorwagen begeleidt naar een geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats. De veewagen met runderen heeft zijn route naar het slachthuis mogen vervolgen. Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318