CDA

04-11-04
WI-rapport: Energiekeuze(s) belicht. Beleidskeuzes voor de inrichting van de elektriciteits- en de gassector in Nederland

Consumenten hebben tegenwoordig vrije energiekeuze: ze mogen zelf bepalen van wie ze hun stroom en gas afnemen. Deze ontwikkeling heeft de overheid voor nieuwe energiekeuzes geplaatst: in welk samenspel van markt en overheid kunnen de betaalbaarheid en kwaliteit van de elektriciteits- en gasvoorziening op de korte en lange termijn optimaal nagestreefd worden?

Deze studie beoogt aan te geven hoe, vanuit christen-democratisch gezichtspunt, deze betaalbaarheid en kwaliteit (betrouwbaarheid en veiligheid) van de elektriciteits- en gasvoorziening kan worden nagestreefd.
Daarbij komen onder andere aan de orde de regulering van het netbeheer, het wel of niet afsplitsen van de netbeheerders van de overige onderdelen van de energieconcerns, en de eventuele privatisering van de energiebedrijven. Ook is er aandacht voor de rol van de staat in de gassector. Ten slotte wordt er uitvoerig ingegaan op de voorzieningszekerheid in de elektriciteits- en de gasmarkt.

De serie Kantelingen gaat in op de driehoeksverhouding overheid, markt en maatschappelijke organisaties. Zij wil aangeven waar de overheid moet terugtreden ter wille van het maatschappelijk initiatief en ter wille van vraagsturing. Tegelijkertijd wil zij verduidelijken waar wezenlijke overheidstaken liggen in termen van regulering en prestaties. De voorliggende studie is de eerste in de serie die ingaat op de zogenaamde nutsfuncties. Zij verduidelijkt daarbij de verhouding tussen overheid en markt in het licht van de Europese regelgeving en van de liberalisering van de elektriciteits- en de gasmarkt.

Download rapport
| Adobe Acrobat bestand: Download reader (825kB, PDF)