Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Groene kandidaten voor het waterschapsbestuur

Amerikanen kiezen een president, inwoners van Flevoland, Noord-Brabant, Groningen, Drenthe, Overijssel en een deel van Zuid-Holland kiezen deze maand het waterschapsbestuur. Kandidaten die zich in deze besturen willen inzetten voor een groene omgeving, presenteerden zich de afgelopen weken gezamenlijk als 'Groene Kandidaat' en krijgen steun van onder meer de provinciale Milieufederaties, Natuurmonumenten, provinciale Landschappen en diverse regionale natuur- en milieuorganisaties. Op www.kiesnatuur.nl zijn de kandidaten en hun verkiezingsprogramma te vinden. Nu is het moment daar: de verkiezingen!

Het waterschap is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en de hoeveelheid water: wegmalen om droge voeten te houden en water inlaten als er droogte dreigt. Binnen die taken kan het waterschap veel doen voor natuur en milieu. Bijvoorbeeld bij inrichting en onderhoud van de watergangen en (natuurvriendelijke) oevers, bij het zoeken naar bergingsgebieden voor water, bij het waterpeil of bij het tegengaan van vervuiling zijn natuur en milieu belangrijke aandachtspunten. Die aandacht voor natuur willen groene waterschapsbestuurders inbrengen. Zij zetten zich bijvoorbeeld in voor minder gebruik van bestrijdingsmiddelen, voor ruimte voor water op de goede plaatsen, zodat er minder kans op wateroverlast in woongebieden is, voor genieten van water door schoon zwemwater en voor natuurvriendelijk oever- en bermbeheer.

Stem

Het is van belang dat iedereen die dat recht heeft, stemt voor het waterschapsbestuur. Dat kan schriftelijk, het stembiljet wordt thuisgestuurd. In het kandidatenboekje presenteren de kandidaten zich. Groene kandidaten zijn te herkennen aan de genoemde ondersteuning door milieuorganisaties en de site www.kiesnatuur.nl. Toegegeven, het is niet eenvoudig het systeem van districten en categorieën te doorgronden, maar het is goed er toch even voor te gaan zitten. Want belangrijk is om de juiste mensen te kiezen, mensen in de regio die enthousiast werken aan het verbeteren van de eigen omgeving.

Informatie voor de journalist

Coördinatie groene campagne voor alle zes provincies: Ans Naber, Natuur en Milieu Overijssel, telefoon (038) 425 09 93, naber@natuurmilieu.nl.

Campagne en kandidaten in:
Groningen, Drenthe en Overijssel: Carolien Voogt, Natuur en Milieu Overijssel, (038) 425 09 76, voogt@natuurmilieu.nl Flevoland: Sonja Dam of Peter Quist, Milieufederatie Flevoland, (0320) 25 35 05 s.dam@milieufederatieflevoland.nl, p.quist@milieufederatieflevoland.nl Noord Brabant: Plonie van Campen, Brabantse Milieufederatie (013) 535 62 25, plonie.van.campen@bmf.antenna.nl Zuid Holland: Titia Beukema, Zuid-Hollandse Milieufederatie, (010) 476 53 55, t.beukema@zhm.milieu.net


---- --