Gemeente Den Helder

04-11-2004 3587 vlinders geteld: Vlinderactie groot succes

Begin april begon de gemeente samen met de Vereniging voor Veldbiologie (KNNV) en de Vlinderstichting de actie Den Helder: Vlinderstad. Wij vroegen u bij te houden hoeveel vlinders u rondom uw woning ziet. De vlinderactie is inmiddels afgelopen: in dit artikel leest u over de resultaten

De resultaten
In totaal zijn 3587 dagvlinders waargenomen. Op het eerste gezicht lijkt dit niet zoveel, maar gezien de weersomstandigheden zijn het er toch behoorlijk wat. De zon liet zich deze zomer niet heel veel zien en, zoals u al eerder hebt kunnen lezen, vlinders houden erg van zonnig weer. Uit de resultaten blijkt dat er duidelijke pieken te zien zijn wanneer het mooi weer was.

aantal waargenomen vlinders per soort
Er zijn veel Witjes gezien, vooral het Klein en Groot Koolwitje. Dat is niet verwonderlijk omdat het veel voorkomende vlinders zijn, maar er zijn wel erg veel geteld. Dat kan te maken hebben met het zogenaamde waarnemerseffect: dezelfde vlinder wordt meerdere malen geteld. Dit waarnemerseffect treedt op bij alle vlinders, maar is het sterkst bij de Witjes omdat die lang op een plek blijven. Opvallend is dat de Citroenvlinder vaker voorkomt dan tot nu toe gedacht. Het lijkt dus goed te gaan met deze vlinder.

Brandnetels
Met de vlinderactie wilden we ook kijken hoe het staat met de vlinders waarvan de rupsen de brandnetel nodig hebben om te leven. Met de brandnetelliefhebbers lijkt het goed te gaan. Ongeveer 31 % van de waargenomen vlinders behoort tot deze groep. Maar na een nauwkeuriger blik blijkt dat een groot deel van deze groep wordt gevormd door trekvlinders die jaarlijks vanuit de Middellandse zee of Afrika ons land aandoet. Het zijn dus niet de standvlinders in Den Helder waarmee het zo goed gaat. Het is dus nog steeds van groot belang de brandnetel niet als onkruid te beschouwen, maar gewoon te laten staan. Veel rupsen zijn ervan afhankelijk!

Openbaar groen en tuinen
Openbaar groen en tuinen zijn van levensbelang voor vlinders. Rupsen en vlinders leven in openbaar groen, tuinen zijn een belangrijke voedselbron voor vlinders. Openbaar groen is ook belangrijk voor de oriëntatie van vlinders. Om de weg te vinden naar tuinen, en dus naar voedsel, moet een vlinder zich kunnen oriënteren. Vaste structuren en herkenningspunten zijn daarbij belangrijk, anders verdwaalt het beestje. Openbaar groen biedt deze vaste structuren en is dus van groot belang voor de vlinders! Een goed, vlindervriendelijk beheer van het openbaar groen is belangrijk. De gemeente houdt daarmee ook rekening, en ook u kunt het de vlinder makkelijker maken om voedsel te vinden. Hoe u meer vlinders naar uw tuin kunt lokken, leest u op de website van de KNNV: www.knnv.nl/denhelder.

Bedankt!
Velen van u hebben maandenlang vlinders geteld. Wij danken u hartelijk voor uw deelname aan de actie. Dankzij uw inspanningen weten we weer meer over de vlinders in Den Helder. De Vlinderstichting en de KNNV zullen mede op basis van de uitkomsten verdere adviezen geven over het vlinderbeheer in Den Helder. Het materiaal biedt ook mogelijkheden voor nader onderzoek. Resultaten daarvan worden bekend gemaakt via www.knnv.nl/denhelder. Blijft u die website dus goed in de gaten houden!