Gemeente Den Helder

04-11-2004
Leerwerkplaatsen van Triton groot succes

Het project van Stichting Triton om langdurig werkloze allochtone jongeren via een leerwerkplaats te begeleiden naar werk of verdere scholing is een groot succes. In drie jaar tijd hebben 119 jongeren een leerwerkplaats gekregen, terwijl aanvankelijk werd gehoopt op negentig jongeren. Al 59 jongeren zijn klaar met hun project. Daarvan zijn er 44 doorgestroomd naar een reguliere baan of volgen verdere scholing.

Het project is bedoeld voor jongeren vanaf 16 jaar die erg moeilijk aan de slag kunnen komen. De belangstelling van allochtone jongeren voor de leerwerkplaatsen blijkt groot. De jongeren worden er individueel begeleid. Ze krijgen vakken als algemene dienstverlening, houttechniek, kantoorpraktijk, metaaltechniek en schilderen. Daarbij is aandacht voor theorie en praktijkoefening, vakinstructie, werkervaring en pychologische begeleiding. Deelnemers aan de leerwerkplaatsen worden verwezen via onder meer de straathoekwerkers die actief zijn in de gemeente, het ontmoetingscentrum Bon Bini en de gemeente Den Helder.

Subsidie
Vanaf 1994 bestaat in Den Helder het project Arbeidsmarkttoeleiding Antilliaanse en Arubaanse jongeren, met als doel de aansluiting van Antilliaans en Arubaanse jongeren naar de arbeidsmarkt vergroten. Sinds 2001 is dit project bestemd voor alle allochtone jongeren vanaf 16 jaar. De gemeente en het Rijk subsidiëren het project. De Rijkssubsidie was toegezegd voor drie jaar, dus tot 2004. De gemeente hoopt voor het goedlopende project permanente subsidie te krijgen.