Gemeente Laarbeek



* Oefening brandweerkring Peelland

* Glasbak Floreffestraat Lieshout verplaatst
* Waterschapsverkiezingen in volle gang

* Vergunning noodzakelijk voor evenementen
* Gedoogbeleid stookverbod verlengd

Oefening brandweerkring Peelland
De maatschappij wordt steeds complexer en veeleisender. De brandweer moet op deze nieuwe ontwikkelingen kunnen inspelen. Daarom is de brandweer altijd in beweging. Het is bijna onmogelijk om binnen één korps op elk gebied alle kennis en ervaring beschikbaar te hebben. Sommige incidenten (of de kans op specifieke incidenten) zijn bij de ene gemeente ook vaker aan de orde dan in de andere gemeenten.

Jaarlijks oefenen
Om kennis en ervaring met elkaar te delen en op de hoogte te zijn van elkanders mogelijkheden en specialisaties, vinden sinds enkele jaren oefeningen plaats in de brandweerkring Peelland. Hierbij zet het ene brandweerkorps een oefening uit voor het andere korps, gebaseerd op een situatie die zij zelf hebben meegemaakt.
De brandweerkring Peelland bestaat uit de gemeenten Deurne, Someren, Asten, Laarbeek, Gemert-Bakel, Helmond en de bedrijfsbrandweer van Bavaria.

Ook in Laarbeek
Op zaterdag 13 november zullen deze jaarlijkse kringoefeningen weer worden gehouden. Vanaf 9.00 uur tot ongeveer 16.00 uur zullen zes korpsen tegelijkertijd oefeningen uitzetten. U zult dus ook andere brandweervoertuigen in Laarbeek zien dan u gewend bent. De oefeningen kunnen van alles inhouden zoals brand in een XTC-lab, ongevallen met grote huisdieren of een chemicaliënincident bij een zwembad. In Laarbeek wordt dit jaar geoefend bij het zwembad De Drie Essen.

Komen kijken?
Vindt u het leuk eens bij zo'n oefening te komen kijken en wilt u weten waar de oefening wordt gehouden? Neem dan even contact op met de gemeente, telefoon 0492 469 700.

Terug naar boven

Glasbak Floreffestraat Lieshout verplaatst
Onlangs is de glasbak in de Floreffestraat te Lieshout verplaatst naar het parkeerterrein van de Jumbo aan de Dorpsstraat in Lieshout. Er zijn echter nog steeds mensen die hun glas achterlaten in de Floreffestraat. Dit leidt tot gevaarlijke situaties. Daarom het verzoek om het glas te deponeren in de glasbakken bij de Jumbo in de Dorpsstraat.

Terug naar boven

Waterschapsverkiezingen in volle gang
Begin november vinden verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur plaats. In totaal 141 kandidaten stellen zich verkiesbaar voor de 45 zetels in het Algemeen Bestuur. Nadere informatie over de verkiezingen en de kandidaten is te vinden op de website van het Waterschap Aa en Maas, www.aaenmaas.nl/verkiezingen.
Voor vragen over de verkiezingen is er een gratis informatienummer: 0800 0200357. Er is ook een digitale stemwijzer beschikbaar, die u kunt vinden op www.stemwijzer.nl

Terug naar boven

Vergunning noodzakelijk voor evenementen
Regelmatig worden er in Laarbeek evenementen georganiseerd, waarvoor een vergunning van de burgemeester of van het college nodig is, bijvoorbeeld een buurtfeest, een rommelmarkt en een jaarmarkt. Ook worden er diverse andere vergunningen aangevraagd op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en diverse bijzondere wetten zoals de Wet op de kansspelen en de Winkeltijdenwet. Dit zijn bijvoorbeeld vent- en standplaatsenvergunningen, vergunningen voor loterijen en vergunningen voor winkelopening op zondagen.

Vaak worden vergunningen mondeling en pas enkele weken of dagen voor de activiteiten aangevraagd. Volgens de Algemene wet bestuursrecht dient een aanvraag schriftelijk te worden ingediend. Het college heeft op 19 november 2002 besloten dat een aanvraag voor een vergunning op grond van de APV en enkele bijzondere wetten tenminste acht weken voor aanvang van de gebeurtenis schriftelijk aangevraagd dient te worden.

Aanvraagformulier
Voor het houden van een evenement, voor een ontheffing voor het verstrekken van zwakalcoholhoudende drank tijdens een evenement en voor het houden van een kansspel is een aanvraagformulier ontwikkeld. Deze formulieren kunnen telefonisch opgevraagd worden, telefoonnummer 0492 469 700, geprint worden vanaf de gemeentelijke website onder het item producten en diensten, of afgehaald worden bij de Informatiebalie in het gemeentehuis.

Bezwaar mogelijk
Wij willen u erop wijzen dat tegen verlening van de vergunning binnen zes weken na bekendmaking van de vergunning bezwaar en daarna beroep openstaat voor belanghebbenden. Daarnaast kan een voorlopige voorziening aangevraagd worden bij de voorzieningenrechter, wat een schorsende werking kan inhouden. Om ervan verzekerd te zijn dat u gebruik kunt maken van de vergunning raden wij u, zeker als het een groot evenement betreft, aan om meer dan acht weken voor aanvang van de activiteit de vergunning aan te vragen, zodat de bezwarentermijn van zes weken verstreken is vóór het houden van de activiteit. Dit om te voorkomen dat de activiteit op het laatste moment geen doorgang zou kunnen vinden.

Terug naar boven

Gedoogbeleid stookverbod verlengd
Op 23 mei 2003 is het nieuwe artikel 10.2 van de Wet milieubeheer in werking getreden. Door de wijziging van dit artikel in de Wet milieubeheer is er een algeheel landelijk stookverbod van afvalstoffen van kracht geworden. Dit betekent dat de gemeente Laarbeek, net als alle andere gemeenten in Nederland, geen stookvergunningen meer mag uitgeven op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Een nieuw beleid is in voorbereiding.

Gedogen tot 1 december
In augustus van dit jaar is besloten om tot 31 oktober de mogelijkheid te bieden om het stoken van snoeiafval te gedogen totdat het nieuwe beleid is vastgesteld.
Het nieuwe beleid ten aanzien van het verstrekken van stookvergunningen ligt op dit moment nog ter inzage. Omdat het nieuwe beleid nog in werking moet treden is besloten om het gedoogbeleid te verlengen tot 1 december 2004.
Wilt u gebruikmaken van dit gedoogbeleid dan dient u dit vooraf te melden bij de gemeente. Het meldingsformulier hiervoor kunt u krijgen bij de Informatiebalie in het gemeentehuis Laarbeek te Beek en Donk. Binnenkort zullen wij u nader informeren over het nieuwe beleid en de mogelijkheid om een vergunning aan te vragen.

Andere mogelijkheden
Snoeiafval kunt u ook altijd aanbieden bij de milieustraat aan de Stater 2 in Lieshout. Zelf composteren, versnipperen of afleveren bij groenposteerbedrijven, zoals bijvoorbeeld de firma Verhoeven, de Biezen 1 te Aarle-Rixtel, zijn andere mogelijkheden.