Gemeente Rotterdam

Veel moties en discussie over emancipatie, Islam en integratie

De commissie Sociale Zaken en Onderwijs behandelde de begroting op 3 november. In totaal zijn 28 moties ingediend en nog eens zes moties aangekondigd.

De fracties CDA, PvdA en VVD kondigden een initiatief aan om als gemeenteraad in gesprek te gaan met vrouwen/meisjes in de stad over de knelpunten in hun emancipatie. Het initiatief moet uitmonden in een plan dat op de internationale vrouwendag (8 maart 2005) zal worden gepresenteerd. Leefbaar Rotterdam had moties over succesvolle vrouwen als voorbeeld voor andere vrouwen en pleitte voor het bevorderen van de arbeidsparticipatie van partners. D66 maakte zich zorgen over de deelname van allochtonen - die de Nederlandse taal niet goed beheersen - aan het vervolg van het debat over de Islam en de integratie. De PvdA betoogde dat het debat moet gaan over het samen leven in de stad en niet over theologische kwesties. Fractie-Bourzik keurde het door wethouder Geluk aangekondigde uitstel van de publieke debatten af. Juist nu hangt er veel van af.

De commissie uitte haar zorgen over de gevolgen op korte termijn in de subsidies voor organisaties. De ROTS-operatie (doorlichting van gemeentelijke taken en subsidies) zal pas in 2006 gevolgen hebben voor de subsidieverstrekking. Met deze toezegging van het college konden de primaire zorgen worden weggenomen. Na aandringen van de leden zegde wethouder Geluk toe dat pas na een bespreking van de evaluatie over de ouderennota in de commissie, duidelijk zal worden wat de gevolgen voor subsidies aan projecten zullen zijn.

GroenLinks zette vooral in op het armoedebeleid en de inburgering. Dat leverde zeven moties op, waaronder een initiatief voor een supermarkt voor minima, de superette sociale. De fracties SP, Stadspartij en GroenLinks kwamen na het debat over de ID-banen opnieuw met moties over werk en reïntegratie. De Christenunie/SGP diende twee moties in waaronder een voorstel voor het invoeren van een solidariteitseuro bij het bezoek aan sport-en kunstinstellingen. Leefbaar Rotterdam riep op om geen subsidie te verstrekken voor de Taalschool. Samen met de Stadspartij en de PvdA drong Leefbaar Rotterdam aan op meer voortgang bij projecten in het kader van het convenant Beroepsonderwijs Ontketend. De PvdA deed een voorstel om talentvolle jongeren te steunen als tegenhanger voor alle aandacht die uitgaat naar probleemjongeren. D66 wilde meer lesprogrammas op scholen tegen vooroordelen. Tot slot benadrukte de SP het belang van samen leren en samen leven en ondersteunde dit met twee moties. De begroting 2005 wordt op 9 en 11 november in de gemeenteraad behandeld.

Bron: Griffie, 04-11-2004

[sitestat.gif?name=Begroting 2005 behandeld in commissie voor Sociale Zaken en Onderwijs&nr=2043403]