Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-478       |
|                                            |Arnhem|4 november 2004|
|                                            |,     |               |
Provincie gelderland stimuleert cultuurbereik E 79.466,- subsidie voor projecten

De provincie Gelderland subsidieert projecten van amateurkunstenaars en activiteiten die een groot of nieuw publiek aantrekken. In de tweede verdeelronde 2004 heeft zij E 79.466,- aan de onderstaande 17 projecten uitgegeven.

Subsidieregeling en -voorwaarden
Het doel van de subsidieregeling is het cultuurbereik in Gelderland te bevorderen. De regeling staat open voor amateurs én professionals. Drie typen projecten komen in aanmerking voor subsidie: projecten die de amateurkunst stimuleren, activiteiten waarmee een groot of nieuw publiek wordt bereikt en projecten die zoeken naar nieuwe manieren om cultuurbereik te vergroten. In 2004 stelt de provincie hiervoor een bedrag van E 362.620,- beschikbaar, dat in drie verdeelrondes verspreid over het jaar wordt besteed. Een commissie van externe deskundigen adviseert Gedeputeerde Staten over toe- of afwijzing van de subsidieaanvragen.

Over de toegekende subsidieverzoeken

Stichting De Wintertuin, Nijmegen (E 10.000,-) Podiumpoëzie en de hedendaagse popcultuur ontmoeten elkaar in het project Pop versus Poets. Tijdens een kickboxgala van het woord nemen nationaal bekende popartiesten het in een aantal rondes op tegen de top van de Nederlandse podiumdichters.

Stichting Fort Asperen (E 500,-) De stichting organiseert een muzikale Fortdag voor de plaatselijke en regionale bevolking. Doel is het vergroten van het draagvlak voor de activiteiten van de stichting rond het fort Asperen.

Stichting Beleven, Arnhem (E 15.000,-) De stichting wil een muziekproject opzetten waaraan koren en muziekgroepen uit alle 21 KAN-gemeenten meedoen. In alle gemeenten vinden optredens plaats. Dit muziekproject heeft een stimulerende werking op de amateurkunst en op het publieksbereik.

Boys Action, Arnhem (E 2.000,-)
Boys Action heeft een dansvorm ontwikkeld die vooral op jongeren is gericht. Daarmee wil ze met name jongens enthousiasmeren voor de theaterdanskunst.

Wageningse studenten koor en orkest vereniging (E 1.000,-) Het Wageningse Studenten Koor en Orkest Vereniging viert in november 2004 zijn 85-jarig jubileum. Verschillende activiteiten met als overkoepelend thema Legenden worden rond dit lustrum georganiseerd.

Stichting Passionate, Rotterdam (E 4.500,-) In het najaar 2004 organiseert de stichting samen met de Universiteit Nijmegen een schrijfwedstrijd Write Now! Nijmegen. Aan de wedstrijd doen jongeren mee in de leeftijd tussen de 15-24 jaar in de regio Nijmegen.

Stichting Charivari, Arnhem (E 3.450,-) Het festival is bedoeld voor individuele amateurmusici, amateur-ensembles en liefhebbers van wereldmuziek. Het festival bestaat uit verschillende onderdelen: ensemble-coachings, workshops voor volwassenen en kinderen en publiekspresentaties.

Stichting Liemers Jeugdorkest, Zevenaar (E 1. 000,-) Liemers Jeugdorkest wil een gelegenheids-jeugdorkest oprichten, waarbij de deelnemers lid blijven van hun eigen vereniging. Zo wil het orkest de jongeren extra stimuleren actief te blijven in de harmonie- en fanfaresector en in het verenigingsleven.

Stichting Gelders Erfgoed, Zutphen (E 15.000,-) Het project heeft een educatieve website waarop leerlingen van het voortgezet onderwijs onderzoek doen naar een specifiek pand in hun omgeving en de geschiedenis van haar bewoners.

Europese Stichting Joris Ivens, Nijmegen (E 7.500,-) De stichting wil een filmwedstrijd organiseren voor amateurs en (semi)professionals onder de noemer "De verfilmde stad." Onderwerp is de stad Nijmegen. Deelnemers die door de voorronde komen, krijgen een productiebudget en begeleiding voor hun stadsfilm.

Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (E 1.500,-) De federatie gaat het landelijke project Slagkracht organiseren en uitvoeren in 10 gemeenten, waaronder het Gelderse Lochem (muziekvereniging Advendo). Het gaat om een gevarieerd slagwerkproject met diverse educatieve en uitvoerende elementen voor en door jongeren.

St. U.B.S. (jongeren theatergroep CAB BIZAR), Ermelo (E 4.500,-) De stichting wil een theaterproject voor jongerentheatergroep CAB BIZAR in Harderwijk ontwikkelen, waarbij alle elementen van de voorstelling door de jongeren zelf worden ontwikkeld, van het script tot en met decor, licht en geluid. Bedoeling is de voorstelling ook in andere theaters in Gelderland te spelen.

Stichting het Steigertheater, Nijmegen (E 1.916,-) Het Steigertheater wil samen met de Nijmeegse welzijnorganisatie Tandem een theaterproject voor en door allochtonen opzetten. De stichting wil op deze manier meer (allochtone) jongeren naar haar theater halen. Stichting Gelre Galeries, Arnhem (E 1.600,-) De stichting organiseert voor de achtste maal de Gelre Galeriewandeling/fietstocht in Arnhem, Velp en Oosterbeek. Het subsidiegeld gaat naar de ontwikkeling van de Galerie wandelgids en plattegrond en is voor advertentiekosten voor werving van de deelnemers.

Vereniging Het Badhuis, Doesburg (E 2.000,-) De vereniging wil met het festival BuitenBeeld met name de korte film onder de aandacht van een groot publiek brengen. Het festival heeft ook een kinderprogramma.

Stichting Henrick Bader Orgel, Zutphen (E 6.000,-) De stichting wil het orgel aan nieuw publiek voorstellen. Het project bevat een compositieopdracht, een beeldende expositie van scholieren en een dichter- en bewegingstheater.

Stichting Kunstcommissie Millingen aan de Rijn (E 2.000,-) Een maandlang is een kunstroute opengesteld in Millingen aan de Rijn. De bezoeker wordt tijdens de route langs diverse kunstwerken gevoerd.



Provincie Gelderland