Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


- Persberichten - Minister De Graaf teleurgesteld over ontbreken aandacht voor publieke dienstverlening in advies Kok

Minister De Graaf teleurgesteld over ontbreken aandacht voor publieke dienstverlening in advies Kok


5 november 2004

Europese ministers die zich bezig houden met de `openbare dienst' hebben zich tijdens een bijeenkomst in Wassenaar teleurgesteld getoond over het gisteren gepubliceerde advies van oud minister-president Kok over de uitvoeringsproblemen van het zogenaamde Lissabon-proces. De ministers - op voorspraak van minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing - betreuren het dat Kok geen speciale aandacht geeft aan het verbeteren van de prestatiekracht van overheden zelf. Die prestatiekracht is noodzakelijk wil Europa een concurrerende economische macht zijn, aldus De Graaf.
---

Kok adviseert intussen wel dat meer voortgang moet worden geboekt op het terrein van e-Government. Het belang van administratieve lastenreductie wordt ook stevig bepleit. Minister de Graaf constateerde daarbij echter een eenzijdige focus op bedrijven, niet op burgers. Kok spreekt voornamelijk over vermindering van regelgeving voor het bedrijfsleven. Ook ontbreekt in het rapport-Kok de notie van paneuropese dienstverlening (burgers en bedrijven die met overheden in andere landen `zaken' kunnen doen) in relatie met het vrije verkeer in de interne markt.

Minister de Graaf stelde aan het slot van de zitting voor om op Europees niveau te komen tot gebruikerstevredenheidsonderzoeken naar publieke diensten, zodat burgers zicht kunnen krijgen op de prestaties van hun overheden, waarvan een stimulerende werking zal uitgaan voor de innovatieinspanningen in de 25 lidstaten.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Troijka van de Europese ministers verantwoordelijk van de Openbare dienst in Voorlinden-Wassenaar, onder voorzitterschap van Thom de Graaf, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. De ministers van Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland en Europees Commissaris Kinnock kwamen bijeen om de voortgang van de gezamenlijke werkzaamheden te bespreken op het terrein van de innovatie kwaliteitsbevordering van overheidsdiensten zoals e-Government.