Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, november 2004

Tentoonstelling over tekenaar joost swarte in de bibliotheek oss

In de Bibliotheek Oss is van 1 november tot 4 december 2004 een tentoonstelling te zien over het werk van de Nederlandse tekenaar, grafische kunstenaar en ontwerper Joost Swarte. De materialen zijn verzameld door Henk Megens uit Wamel.

Joost Swarte is begonen als striptekenaar, maar heeft zich de laatste vijftien jaar vooral toegelegd op illustraties en grafisch ontwerp. Zijn omvangrijke werk is sinds 1970 verschenen in diverse binnenlandse en buitenlandse tijdschriften. Door de jaren heen heeft hij een gigantische verscheidenheid aan ontwerpen gemaakt. Naast grafisch materiaal, ontwerpt hij ook glas-in-loodramen, wandschilderingen, meubels, boekenkasten en zelfs een theater, namelijk de Toneelschuur in Haarlem. Zijn werk is op tentoonstellingen in binnen- en buitenland te zien.

Joost Swarte tekent in de stijl die wordt aangeduid als de klare lijn. Deze stijl is ontwikkeld door Hergé, de geestelijke vader van Kuifje. Kenmerkend voor de klare lijn zijn de omtreklijnen van de afgebeelde personen en voorwerpen. De lijnen zijn vrij dik en heel duidelijk. De tekeningen zijn meestal egaal ingekleurd, zonder veel weergave van de stoffelijkheid van het materiaal. Swarte beheerst deze stijl tot in de finesses en heeft er door de jaren heen een geheel eigen gezicht aan gegeven. Maar men kan het ook omschriijven als "Klare Lijn: heldere, overzichtelijke plaatjes, gerealiseerd in een strakke lijnvoering"

De tentoonstelling in de Bibliotheek Oss is samengesteld door Henk Megens, die al ruim dertig jaar materiaal van Joost Swarte heeft verzameld. Henk Megens bewoont met zijn vrouw het voormalige gemeentehuis van Wamel en zij verzorgen daar zowel een groepsaccommodatie als een natuurvoedingswinkel: een gastenverblijf voor middelgrote groepen. Wie bij "Klein Grut" te gast is kan genieten van allerlei zeefdrukken van Joost Swarte die aan de wanden hangen. Voor de tentoonstelling in Oss heeft Henk Megens vier onderwerpen uit het werk van Joost Swarte gekozen: postzegels, boeken, muziek en bibliotheken.

De meeste illustraties van Joost Swarte hebben boeken en lezen als onderwerp. Bibliotheken en Joost Swarte hebben in de loop der tijd een nauwe band gekregen: hij heeft voor de gezamenlijke openbare bibliotheken de vormgeving voor de website www.bibliotheek.nl gemaakt. En hij heeft voor de Brabantse bibliotheken omslagen voor jaarverslagen ontworpen, boekenkasten gemaakt voor het project de bibliotheek van 2040 en zelfs een speciale zeefdruk verzorgd met het thema hotel alfabet.

In 2005 zal hij de tekeningen voor de jaarlijkse Boekenweektest maken, een boekje dat landelijk wordt uitgegeven door de openbare bibliotheken in het kader van de Boekenweek. Verder heeft Joost Swarte ook kinderpostzegels en kerstzegels ontworpen en talloze platen- en cd-hoezen, soms gecombineerd met een bijzondere vormgeving.

De tentoonstelling over Joost Swarte, samengesteld door Henk Megens, is van 1 november tot 4 december 2004 te zien in de Openbare Bibliotheek, Raadhuislaan 10 in Oss.