Zorgverzekeraars Nederland


Den Haag, 4 november 2004

ZN tekent toekomstvisie voor bestrijding van kanker

Het ministerie van VWS, de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC), KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Zorgverzekeraars Nederland hebben donderdagmiddag in Den Haag de toekomstvisie voor de bestrijding van kanker ondertekend. De vijf organisaties hebben deze toekomstvisie verwoord in het 'Nationaal Programma Kankerbestrijding 2005 - 2010'. Dit programma heeft onder meer het doel de kankerbestrijding de komende jaren effectiever en efficiënter te maken en het maximale te halen uit de beschikbare middelen.

'Het Programma moet meer samenhang brengen tussen de activiteiten van de vele partijen die zich met kankerbestrijding en de zorg voor kankerpatiënten bezighouden', aldus de betrokken organisaties. 'Dit is nodig omdat de bestrijding van kanker in al zijn facetten niet langer volstaat met deeloplossingen, maar om een integrale aanpak vraagt. Daarbij moet er meer aandacht worden besteed aan voorlichting, bejegening en begeleiding van patiënten en de communicatie met hen.'

Meerjarenprogramma

Door de (dubbele) vergrijzing zal het aantal mensen dat kanker krijgt de komende jaren fors toenemen. Dank zij betere methoden voor (vroeg)diagnose en behandeling neemt de overleving toe en daarmee stijgt het aantal mensen dat kanker heeft of heeft gehad nog sterker. Daarnaast zullen nieuwe en betere technieken een groter beslag leggen op de beschikbare capaciteit. Kortom: het beroep op de beschikbare middelen voor kankerzorg zal de komende jaren sterk toenemen.

Deze ontwikkelingen waren voor vijf organisaties aanleiding om een Nationaal Programma Kankerbestrijding 2005 - 2010 tot stand te brengen. Dit meerjarenprogramma omvat de kankerbestrijding in al zijn facetten, van preventie en diagnostiek tot nazorg, maar ook voorlichting, psychosociale zorg, deskundigheidsbevordering en onderzoek. 'Het is geen onderhandelingsresultaat van de vijf organisaties, maar vooral een oproep aan alle betrokken organisaties om de komende tijd gezamenlijk concrete oplossingen te realiseren die tot betere samenhang in de kankerzorg moeten leiden', aldus de initiatiefnemers. 'Doel is de kwaliteit van de kankerzorg te verbeteren en tegelijkertijd de bestrijding van kanker duurzaam betaalbaar te houden.'

De vertaling van dit programma in het beleid van alle betrokken organisaties, waaronder de vijf initiatiefnemers, wordt nu ter hand genomen.

Toekomstvisie

Bij het programma is een toekomstvisie gevoegd over hoe een nieuwe impuls gegeven kan worden aan de bestrijding van kanker. Daarin geven de initiatiefnemers hun visie op onderwerpen als het stimuleren van een gezonde leefstijl, een betere opzet van bevolkingsonderzoeken, informatieverstrekking aan patiënten die hen ondersteunt bij het nemen van keuzes, stimuleren van onderzoek en professionalisering van na- en bijscholing. Dit document is na afloop van de presentatie van het programma ondertekend door minister Hoogervorst van VWS en de andere vier betrokken partijen.

Meer informatie:

Het Nationaal Programma Kankerbestrijding 2005 - 2010 bestaat uit twee delen:

Deel I bevat de Visie en het Programma: een in onderlinge samenhang gebrachte compilatie van knelpunten, doelstellingen, te nemen acties dan wel aanbevelingen, gebaseerd op de rapportages van zes werkgroepen. Dit programma wordt voorafgegaan door de visie van de initiatiefnemers.

Deel II bevat de integrale rapportage van de zes werkgroepen.