TNO

Persberichten 2004
Kenniscentrum voor effectievere olie- en gaswinning - Strategische samenwerking TNO, Shell en TU Delft

Dit is een gezamenlijk persbericht van TNO, Shell en TU Delft

04 november 2004

Integrated System Approach Petroleum Production

Door op een slimmere manier aardolie te produceren, kan de productie uit een oliereservoir met 5 tot 10 procentpunten worden verhoogd. Op dit moment wordt gemiddeld 35 tot 37 procent van de olie uit een ondergronds oliereservoir gewonnen. TNO, Shell en Technische Universiteit Delft starten vandaag - 4 november - een strategisch kenniscentrum ISAPP(TM)* dat als doel heeft het rendement van olie- en gasvelden aanzienlijk te verhogen. Dit is hard nodig omdat de vraag naar energie wereldwijd 2 procent per jaar groeit. Tegelijkertijd zakt de productie uit de producerende olievelden in met ongeveer 5 procent per jaar. De toepassing van smarttechnologie in bestaande reservoirs kan in veel gevallen goedkoper zijn dan de ontwikkeling van nieuwe velden.

Veel aardolie wordt nu gewonnen door water of gas in een oliereservoir te injecteren, zodat de olie naar de productieputten wordt gestuwd. Na een paar jaar kiest het water echter de weg van de minste weerstand. De put produceert dan nog slechts water en wordt buiten gebruik genomen waarbij tweederde van de olie in de grond achterblijft. Het kenniscentrum zal zich richten op de vraag hoe dit water op een meer uitgekiende manier kan worden geïnjecteerd, zodat meer olie kan worden geproduceerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van sensoren en kleppen in zogeheten 'slimme putten'. De sensoren verschaffen detail informatie over de situatie in een reservoir dat met behulp van kleppen, beter kan worden gereguleerd. Een ander onderwerp van studie is het ondergrondse scheidingsproces, zodat het bijvoorbeeld mogelijk wordt de olie te produceren en water of CO in de ondergrond achter te laten (de `downhole factory').

Kennisontwikkeling en snelle toepassing
TNO is als trekker van deze strategische samenwerking verantwoordelijk voor de integratie van de beschikbare en te ontwikkelen kennis in een simulatieomgeving waarin nieuwe technologie kan worden ingebracht en technisch en economisch kan worden geëvalueerd. Voor Shell is deze samenwerking een verrijking van haar reeds bestaande R&D activiteiten op het gebied van deze zogenaamde smartfield-technology. De veldervaring maakt het mogelijk de opgedane kennis in de praktijk te toetsen en toe te passen. De samenwerking betekent een aanzienlijke verkorting van de tijd die nodig is om deze complexe innovaties te implementeren in de businesscyclus. De TU Delft is verantwoordelijk voor het fundamentele onderzoek dat ISAPP tot een succes moet maken. De komende jaren starten 40 promovendi aan een onderzoek in het kader van ISAPP. Hierbij gaat het om het genereren van kennis op het gebied van meet- en regeltechniek voor de sensoren en kleppen in de 'slimme putten'. De TU Delft ontwikkelt ook wiskundige methodes die dienen als instrument om de winning van olie binnen de kaders van duurzaamheid nog verder te optimaliseren.
Door deze aanpak van innovaties én het snel toepasbaar ervan maken, wordt doorstroming van nieuwe technologie naar de industrie bijvoorbeeld Shell gestimuleerd.

Voor TNO is ISAPP een mogelijkheid verder uit te groeien tot een internationale speler in "Upstream" olie- en gastechnologie en daarbuiten. ISAPP(TM) past in het streven van TNO en TU Delft om nauwe strategische relaties aan te gaan met niet alleen de universitaire wereld maar vooral ook met ondernemingen die innovatief aan de top staan. De TU Delft ziet een dergelijke valorisatie van kennis als een belangrijke bijdrage aan de samenleving.

Dit centrum past in de lijn die Shell recent heeft gepresenteerd om meer aandacht te geven aan upstream activiteiten.

*ISAPP staat voor Integrated System Approach Petroleum Production

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine