Socialistische Partij

Mooie woorden verdoezelen ongekende bezuinigingsslag biologische landbouw

04-11-2004 * De biologische landbouw wordt opgevoerd als paradepaardje in het Hoofdlijnenakkoord, maar nu puntje bij paaltje komt voert minister Veerman een schandalige bezuiniging van 35 procent door. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen in reactie op de plannen waarmee de biologische landbouw moet worden gestimuleerd.

Van Velzen: "Deze nota is een wassen neus: mooi gevormd, maar niet werkzaam. Neem het aangekondigde prijsexperiment, dat wordt een ordinaire koopjesslag in Nijmegen, als het aan GroenLinks ligt. Het is een kunstmatige ingreep voor een kunstmatig in stand gehouden probleem. Het werkelijke probleem is dat gangbare producten te goedkoop zijn. De belastingbetaler draait op voor de zuivering van bestrijdingsmiddelen uit drinkwater en voor het ophalen van kadavers uit de bio-industrie. Dit soort kosten moeten doorberekend worden in de consumentenprijs. Dát is pas een oplossing. Momenteel is het zo dat alleen de biologische sector doet wat de markt vereist: namelijk alle kosten doorberekenen."

"Neem de hectarepremies. Dat bekt heel mooi, maar ze liggen wél twee keer lager dan de omschakelingspremies die we eerst hadden. En ze liggen drie tot vijf keer lager dan de premies die andere lidstaten hanteren. Of neem de uitbreiding van biologische producten in overheidskantines. Dat plan ligt er al sinds Brinkhorst minister van landbouw was en is veel te vrijblijvend. Ik wil concrete streefwaarden zodat ik het kabinet erop kan aanspreken en afrekenen."

Bovendien bekritiseert het Kamerlid het hoge stropdassengehalte van de nota. "Er komt 35 miljoen euro voor onderzoek. Slechts een fractie daarvan is voor innovatie door boeren zelf. Ik heb al een amendement ingediend voor méér geld naar innovatie op bedrijfsniveau. Daar komt de werkelijke vernieuwing vandaan."

Afgelopen september bracht de SP een eigen plan uit met tien concrete voorstellen om de biologische landbouw te stimuleren. Dit rapport "Biologische landbouw - prijzenswaardig" is hier te downloaden.