Fractie PvdA Rotterdam

Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Donderdag 30 september 2004

Gij zult niet doden aanstootgevend?

PvdA stelt vragen over het optreden van de politie in Bergpolder

De politie zou aan de ROTEB de opdracht hebben gegeven om een leus te verwijderen omdat de leus als te aanstootgevend zou worden beschouwd. Het betreft de tekst, Gij zult niet doden . De leus schijnt door de beeldend kunstenaar Ripken op de muur van zijn eigen atelier geschilderd te zijn, over een al eerder door hem aangebrachte vredesduif.

Naar aanleiding hiervan stelt Bert Cremers, PvdA fractievoorzitter, vragen aan de burgemeester, in zijn rol als corpsbeheerder. Bert Cremers wil van de burgemeester weten of dit echt zo gebeurd is, en als dat zo is, wat er aanstootgevend kan zijn aan een van de tien geboden? En wel dat gebod dat als eerste in de wetgeving van alle landen in de wereld verankerd is en in alle culturen en religies een centrale positie inneemt?

Verder vindt de PvdA dat het onaanvaardbaar is als we ons zelfbeperkingen gaan opleggen in het uiten van juist die waarden die in onze maatschappij centraal staan en algemeen aanvaard worden? Het vrijelijk kunnen uiten van opvattingen hoort tot de kernwaarden van de democratie, temeer als deze een positieve boodschap uitdragen die voor niemand beledigend kunnen zijn? Daarom wil de PvdA van de burgemeester dan ook horen welke actie deze denkt te nemen om herhaling van dit soort optredens van de politie er van uitgaand dat de informatie correct is- te voorkomen?