Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 4 november 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Uitnodiging

Iftarmaaltijd Aya Sofya op 5 november

Op 5 november 17.30 - 22.00 uur organiseert moskee Aya Sofya een iftarmaaltijd. Het gesprek zal gaan over de moord op Theo van Gogh. Adres: Baarsjesweg 199.

Reactie op moord Theo van Gogh

Gaat De Baarsjes na de moord anders om met allochtone buurtbewoners?

De Baarsjes benadert allochtone buurtbewoners in hun verscheidenheid. Wie zich toegankelijk opstelt, krijgt van het stadsdeel alle medewerking. Na de moord op Theo van Gogh hebben de stadsdeelwethouders diezelfde dag contact opgenomen met alle relaties in De Baarsjes, een groep van zeventig Baarsjesbewoners is vanuit het stadsdeelkantoor gezamenlijk naar de Dam getrokken, waaronder vertegenwoordigers van de drie moskeeën, jongerencentra, schooldirecties, bewonersgroepen en stadsdeelraadleden. Deze contactuele benadering is succesvol, praten leidt in De Baarsjes tot gezamenlijk dingen doén, zoals de gemeenschappelijke 4 mei-herdenking, de vrijwilligersmarkt en het Joods-Marokkaans voetbaltoernooi op 10 oktober. Wie zich daarentegen afzijdig opstelt van de samenleving, krijgt te maken met een verhoogde druk van het stadsdeel om taalcursussen en opvoedcursussen te volgen; wie weigert krijgt problemen met de uitkering. Wat betreft fundamentalistische Marokkanen met extremistische neigingen geldt dat wij ons aansluiten bij de oproep van wethouder Aboutaleb. Wij roepen onze bewoners op om vreemd gedrag en bedreigende situaties te melden; ook de stadsdeelbestuurders en ambtenaren zijn oplettend, de stadsdeelbestuurders wonen, werken en leven in de buurt en een groot deel van de stadsdeelambtenaren werkt op straat, ondermeer als reiniger, buurtconcièrge of woningbouwinspecteur.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Bouwen, splitsen en actief aanschrijven helpt; verwacht tekort aan ouderenwoningen

Stadsdeel De Baarsjes verwacht over tien jaar een tekort aan 515 aangepaste woningen voor lichamelijk gehandicapten en ouderen. De behoefte aan woningen die zijn aangepast voor ondermeer rolstoelen ontstaat doordat ouderen en gehandicapten graag op zichzelf blijven wonen. Veel bestaande woningen kunnen aangepast worden, mogelijke locaties voor nieuwe ouderenwoningen liggen in het hele stadsdeel, onder meer op de plaats waar nu Nieuw Vredenburgh, de Chassékerk, het Rivaterrein en het Sportfondsenbad staan. Ook kijkt het stadsdeel naar het Surinameplein en de Orteliuskade. Studentenwoningen zijn er niet, er zijn plannen voor een studentencomplex in het Mercatorpark. In De Baarsjes worden op korte termijn 381 nieuwe woningen gebouwd en worden 171 woningen gesloopt. Het aantal woningen voor lage inkomens, de zogenoemde kernvoorraad, is volgens de huidige normen ruim voldoende. Het aantal koopwoningen stijgt, onder meer door splitsen. Van de huidige woningen is 15 procent gekocht door de eigenaar-bewoner (gemiddeld in Amsterdam: 21%), is 39% van de woningen verhuurd door corporaties (Amsterdam: 46%) en is 30% particulier verhuurd (Amsterdam: 14%). Hoewel het aantal grotere woningen groeit, is op dit moment 60% kleiner dan 60 vierkante meter (Amsterdam: 42%). De kwaliteit van de woningen stijgt, onder meer door splitsingseisen te stellen en doordat de woningbouwinspecteurs van het stadsdeel er strikt op toezien dat de eigenaren hun woningen goed onderhouden.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

De Baarsjes onderzoekt resultaten leges en blackspots

Stadsdeel De Baarsjes gaat in 2005 de resultaten onderzoeken van zowel de leges en tarieven als van de verkeersaanpassingen op de gevaarlijke kruispunten, de zogenoemde blackspots. Het is een onderzoek naar de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gevoerde beleid, conform de afspraak in de verordening artikel 213a Gemeentewet. De afspraak schrijft voor dat het Dagelijks Bestuur jaarlijks een ander onderdeel van het beleid onderzoekt. De reportage met analyse en de aanbevelingen voor verbeteringen krijgt de stadsdeelraad ter informatie.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

DB overweegt faciliteiten bij opruimgebod hondenpoep

Het Dagelijks Bestuur nodigt de bewoners uit tot inspraak over drie opties die het percentage bewoners dat zich ergert aan hondenpoep terug moet brengen van 45 procent (2002) naar 35 procent (2006). Op dit moment zijn bewoners verplicht zelf de uitwerpselen op de ruimen, behalve op de uitlaatstroken en in de goten. Het Dagelijks Bestuur wil ook voor de uitlaatstroken het opruimgebod instellen, waarbij de bewoners inspraak krijgen over drie opties:
* Zelf opruimen. Ook op de uitlaatstroken moeten de hondeneigenaren de uitwerpselen opruimen, met eigen hulpmiddelen; wellicht andere uitlaatstroken, dichter bij de afvalcontainers.
* Faciliteiten voor zelf opruimen. Het stadsdeel zorgt voor tien automaten met zowel opruimzakjes als speciale afvalbakken bij de huidige uitlaatstroken.
* Hondentoiletten. Het stadsdeel verschoont maandelijks zandstroken van 10 meter lang en anderhalve meter breed bij de huidige uitlaatstroken. Wat blijft is dat op de uitlaatstroken honden losgelaten mogen worden.

Informatie: Manuel Monkau, 020-5892728, 06-22555547

Horecavergunningen

Indiaas restaurant Sargam aan de Postjesweg en Club 8 aan de Admiraal de Ruijterweg krijgen de benodigde vergunningen. Een café aan de Jan Evertsenstraat is de Drank- en Horecawetvergunning geweigerd.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Uitnodiging

Route kinderkunst opent 11 november

Op donderdag 11 november om 14.30 uur op het Kortenaerplein opent de St. Jan basisschool de route kinderkunst, met beelden van kinderen aan de bomen in de Slatuinen , de vensters van de galerie van de school en de galerie Art & Nature. Bij de onthulling laten de schoolkinderen honderden gekleurde balonnen de lucht in, met daaraan een kaartje van de beeldenroute. Ouders en docenten zijn daarbij. Bewoners en andere geïnteresseerden welkom.

Informatie: Edwin Raap 020-5892783, 06-30719398

Agenda

* 5 november 17.30 - 22.00 uur Iftarmaaltijd Aya Sofya. Onderwerp: de moord op Theo van Gogh. Organisatie: Aya Sofya
* 7 november 15.00 uur opening solo-expositie Hannah Biemold, Galerie de Stoker, Witte de Withstraat 124
* 8 november 19.30 uur, Buurtoverleg Postjesbuurt, thema parkeren, Stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224
* 11 november 14.30 uur op het Kortenaerplein, opening route kinderkunst. Organisatie: St. Jan basisschool
* 11 november 19.30 uur, Buurtoverleg Chassébuurt, thema parkeren, Buurthuis Chassé, Chasséstraat
* 12 november 17.00 uur, opening etalage-expositie Marja van Putten, slagerij Witte de Withstraat 2-4, vier etalages in de Witte Ruijter 91
* 16 november Debat met schrijfster/columnist Nahed Selim over de vrouw in de islam. Organisatie: Bibliotheek Mercatorplein
* 25 november sloopfeest RIVA terrein. Organisatie: Aya Sofya. Sloop gebeurt in de wintermaanden.
* 26 november thema-avond 'Opvoeding' in de Hudsonhof. Organisatie: Kantara, informatie: Bert de Ruiter, 06-21573384
* 2 december officiële opening Joop Westerweelschool
* 6, 8 en/of 9 december informatieavonden voor bewoners Entree- en Admiralenblok. Organisatie: Ymere
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie; uitreiking Ymere-Baarsjesbeurs Talentvolle jongere
* 14 januari wethouder Ahmed Aboutaleb bezoekt De Baarsjes (huis van de taal en voorschool)

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl