Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Groen licht voor Afvalplan

De Stadsdeelraad van Geuzenveld-Slotermeer heeft deze week unaniem ingestemd met het Afvalplan. "Ik ben ontzettend blij met deze brede steun voor de vernieuwing van de afvalinzameling in ons stadsdeel. De raad deelt ons vertrouwen dat het plan een goede basis vormt voor schonere straten, betere service en een goed milieuresultaat. We gaan enthousiast aan de slag met de uitvoering", aldus een zeer tevreden wethouder Stadsdeelwerken, Tys de Ruijter.

De brede consensus voor het Afvalplan vormt de afsluiting van ruim een jaar voorbereiding. Waardering sprak de raad ook uit voor de wijze waarop het helder geformuleerde plan tot stand is gekomen. De bewoners konden het hele proces volgen via de website van het stadsdeel en op cruciale momenten is ruim tijd genomen met bewoners te discussiëren over de toekomst van de afvalinzameling in Geuzenveld-Slotermeer. Tys de Ruijter vindt dat heel belangrijk. "Ik verwacht dat juist door die intensieve contacten met de bewoners veel draagvlak zal zijn voor de vernieuwing die we gaan doorvoeren. Bij de invoering blijven we bewoners informeren en met hen in gesprek over hoe we dat het beste kunnen doen."

Wat er gaat veranderen
Het Afvalplan stelt een compleet andere manier van afvalinzameling voor. Het kiest niet voor één uniforme methode, maar levert maatwerk afhankelijk van de situatie. De eengezinswoningen krijgen rolcontainers, één voor het huisvuil en één voor het gft (groente- fruit- en tuinafval). Bij de middelhoogbouw komen ondergrondse verzamelcontainers voor het restafval en stopt de aparte inzameling van gft. Bij de hoogbouwflats blijft de inzameling met behulp van inpandige containers plaatsvinden. De aparte verzamelcontainers voor gft verdwijnen daar. Bij toekomstige hoogbouw (vier verdiepingen en hoger) is een inpandige voorziening het uitgangspunt.

Papier, glas en textiel ondergronds
Ook alle papier-, glas- en textielbakken gaan ondergronds, waar mogelijk in combinatie met de nieuwe ondergrondse containers voor het restafval in de vorm van milieuparkjes. Het huis aan huis ophalen van papier en karton blijft gehandhaafd. Voor grof vuil komen wekelijkse vaste ophaaldagen.
Volgens het Afvalplan komen er twee handhaving/opruimteams die permanent bezig zijn met toezicht op en het schoonmaken van de ondergrondse containers. De ervaring in andere stadsdelen leert dat je dat vanaf het begin stra kmoetorganiseren.Daarnaastspeelt voorlichting een belangrijke rol bij de invoering van de nieuwe afvalinzameling.

Zorgvuldig invoeringstraject
"Het omschakelen van het huidige naar het nieuwe systeem kan niet van vandaag op morgen. We willen de vernieuwing zorgvuldig aanpakken. Als er bijvoorbeeld ondergrondse containers geplaatst worden, moet alles eromheen klaar zijn. Vanaf het eerste begin moet het legen, schoonmaken en handhaven honderd procent werken." De wethouder kiest dus voor een zorgvuldig invoeringstraject. "Ik verwacht dat de vernieuwing in 2006 gerealiseerd kan zijn. Pas in dat jaar zullen de tarieven voor het huishoudelijk afval omhoog gaan." De raad vond de tariefstijging als gevolg van de maatregelen billijk. "Voor de prijs van nog geen vijf pakjes sigaretten per jaar krijgen de bewoners heel wat terug."

Het Afvalplan Geuzenveld-Slotermeer kunt u hieronder downloaden.

Auteur(s):
P. de Groot

Bijlage(n):
Afvalplan Geuzenveld-Slotermeer - beslisnota