Gemeente Amsterdam

Computers voor kinderen uit minimahuishoudens
4 november 2004 - Herbert Raat

De wethouder Sociale Zaken, Ahmed Aboutaleb, heeft op donderdag 4 november PC-vaardigheidscertificaten uitgereikt aan kinderen uit minimahuishoudens die dit jaar een computer van de gemeente Amsterdam ontvangen. Net als vorig jaar heeft Amsterdam weer computers met Internetaansluiting verstrekt aan honderden kinderen uit deze huishoudens die de overstap maken naar het middelbaar onderwijs.

Door de financiële situatie in deze gezinnen is het vaak niet mogelijk om een PC aan te schaffen. Terwijl computervaardigheden essentieel zijn voor opleidingsmogelijkheden; van kinderen wordt bijvoorbeeld verwacht dat ze achtergrondinformatie op Internet zoeken.

Amsterdam heeft al een uitgebreid instrumentarium om te voorkomen dat armoede van generatie op generatie overgaat. Zo wordt naast dit PC-project een gedeelte van de sportcontributie vergoed en krijgen jongeren korting op culturele activitieiten.
Op individuele basis wordt bijzondere bijstand toegekend voor de eigen bijdrage voor deelname aan de Voorschool. Naast deze gerichte maatregelen als onderdeel van het armoedebeleid investeert Amsterdam via activering, taalcursussen, toeleiding naar werk en schuldhulpverlening in de ouders van deze kinderen. Dit bevordert ook hun perspectief. Daarbij wordt zonodig ook kinderopvang geboden en wordt deelname van kinderen aan bestaande voorzieningen bevorderd. Voor jongeren die dreigen uit te vallen werkt DWI i.o. nauw samen met de stadsdelen in jongerenloketten. Deze bevorderen dat jongeren, waar mogelijk, terug naar school of aan het werk gaan.

Pb-180

© Gemeente Amsterdam