---

Brieven aan de Kamer
---

Deelproject geniemiddelen van het groot project

4-11-2004 17:05:00

Beëindiging grote projectstatus van het project oprichting luchtmobiele brigade Tijdens de vergadering van 18 december 2003 heeft de Kamer besloten de grote projectstatus van het project Luchtmobiele Brigade te beëindigen. Drie materieelprojecten die een onderdeel vormden van het groot project "Oprichting Luchtmobiele Brigade" waren op dat moment nog niet voltooid. Het betrof het laatste deel van de geniemiddelen en de helikopterprojecten (transport- en bewapende helikopter).

Ik heb u in de eindevaluatie van het project (Kamerstuk 22 327, nr. 52) gemeld dat ik de Kamer na beëindiging van de helikopterprojecten met een E-brief nader zal informeren. Gezien de beperkte financiële omvang van het deelproject geniemiddelen zou in het kader van het Defensie Materieel Proces (DMP) over dit project geen E-brief worden opgesteld.

Met uw brief nummer 02-def-2004 verzoekt de vaste commissie voor Defensie om een evaluatieve brief over het deelproject geniemiddelen. Met deze brief voldoe ik aan dat verzoek.

Deelproject geniemiddelen Het deelproject geniemiddelen omvat de verwerving van lichte en zware draagbare mijnenveld doorbraaksystemen en speciale springmiddelen. Hiervoor is een budget gereserveerd van ruim 4 miljoen.

Draagbaar MijnDoorbraaksysteem Licht (DRAMIDOL) DRAMIDOL is een systeem waarbij een snoervormige springlading wordt verschoten over een mijnenveld. Na detonatie van de springlading ontstaat een pad van 50 meter lengte, vrij van op het maaiveld gelegen antipersoneelsmijnen. De bestelopdracht voor DRAMIDOL is maart 2002 geplaatst bij "Ensign Bickford Aerospace & Defence (EBAD)" in de USA. De bestelling betreft 314 scherpe, 10 oefen- en 100 excercitiesystemen en ander instructiemateriaal zoals opengewerkte modellen.

De systemen worden nog dit jaar geleverd. Er wordt door TNO nog onderzoek gedaan naar de geluidsemissie bij de detonatie. Na voltooiing van dit onderzoek zal worden bezien of er beperkingen zijn aan het gebruik van het systeem (scherp of oefen) op Nederlandse oefen- en schiettereinen, gezien de benodigde milieuvergunningen (geluidsdeel).

Voor de DRAMIDOL zijn ook speciale rugzakken benodigd. De Luchtmobiele Brigade voert thans de laatste gebruikersbeproevingen van de prototypes hiervan uit. Vervolgens zal een bestelling worden geplaatst.

Draagbaar MijnDoorbraaksysteem Zwaar (DRAMIDOZ) DRAMIDOZ is een vergelijkbaar systeem met DRAMIDOL, maar met een zwaardere springlading waardoor ook begraven antipersoneelsmijnen worden uitgeschakeld. Naar verwachting kan de Uitnodiging Tot Prijsopgave (UTP) in november 2004 naar mogelijke leveranciers worden verzonden. Na ontvangst van hun reacties worden deze geëvalueerd en kan de leverancier worden gekozen. Vervolgens zal een bestelling worden geplaatst voor 74 scherpe, 12 oefen- en 20 excercitiesystemen. Afhankelijk van de behoefte van het Korps Mariniers kan dit aantal nog worden vergroot. Het moment van levering en van voltooiing van het project is afhankelijk van de aanbiedingen van de leveranciers.

Speciale springstoffen voor Luchtmobiele Brigade Daarnaast heeft de genie behoefte aan speciale springmiddelen. Er zijn beproevingen gedaan met lichte, voorgevormde springladingen. De beproevingen zijn voltooid en de benodigde samenstelling van de sets speciale springmiddelen is vastgesteld. De verwerving loopt inmiddels.

Afsluiting Hoewel het deelproject geniemiddelen nog niet is voltooid, bevindt de verwerving van de verschillende systemen zich in een vergevorderd stadium. Er worden geen financiële of operationele risicos onderkend. Ik verzoek u daarom, mede gezien de geringe omvang van de deelprojecten, dit openstaande punt uit de eindevaluatie van het project oprichting Luchtmobiele Brigade als afgedaan te beschouwen.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Nieuws Nieuwsberichten