Nuon

Energiebedrijven: CDA-rapport goede bijdrage aan discussie energiebeleid
4 nov 2004 | Amsterdam | Delta, Eneco, Essent, Nuon (gezamenlijk)

Het wetenschappelijk instituut van het CDA levert een goede bijdrage aan de discussie over de toekomst van de Nederlandse energiesector. Het rapport overziet de vele facetten van de energievoorziening in Nederland in samenhang en formuleert een aantal belangrijke beleidskeuzes. Delta, Eneco, Essent en Nuon vinden het positief dat het instituut een breed afwegingskader introduceert voor de vraag of splitsing in de energiesector noodzakelijk is.
Naast de onafhankelijkheid van de netwerken is ook aandacht voor de Europese aspecten zoals het gelijke speelveld en het feit dat er geen Europese aanleiding is om tot splitsing over te gaan. Tevens erkent het CDA-rapport de hoge kosten van splitsing, de gevolgen van de afsplitsing voor de leveringszekerheid en de onomkeerbaarheid van de splitsingsmaatregel.
Ook zijn de bedrijven verheugd over het feit dat het CDA de somberheid van het Ministerie van Economische Zaken omtrent de toekomst van de Nederlandse energiesector niet steunt. De energiebedrijven ondersteunen de visie van het rapport dat de Nederlandse overheid greep moet blijven houden op de ontwikkeling van het Europese energiebeleid. In dit verband is het essentieel dat de Nederlandse energiebedrijven op dezelfde wijze worden behandeld als hun sectorgenoten in andere Europese lidstaten.
Delta, Eneco, Essent en Nuon hopen dat dit rapport een bijdrage levert aan een pas op de plaats waar het wetgeving betreft. De meest recente omvangrijke ingreep in de energiewetgeving, de in juli jl. ingevoerde Interventie- en Implementatiewet, krijgt zo de tijd om zijn werking te doen in de markt. Dit geeft de toezichthouder en de marktpartijen de kans gestaag door te werken aan het verbeteren van de marktwerking en de dienstverlening richting de klant.