De Nederlandse Bank


Speech directeur Schilder over 'Vertrouwen in de accountantscontrole: de professional en het systeem'
Speech

Datum 04/11/2004
Locatie Utrecht School of Economics
Spreker Prof.dr. Arnold Schilder RA
Organisatie leeg DNB

1 DNB schets ontwikkelingen in het herstel van vertrouwen in de accountantscontrole Op 4 november 2004 heeft prof dr Arnold Schilder RA een ´Studium Generale´ lezing voor met name studenten van de Utrecht School of Economics gehouden met als titel: "Vertrouwen in de accountantscontrole: de professional en het systeem". Op verzoek van de organisatie is ingegaan op ontwikkelingen rondom de accountantscontrole tegen de achtergrond van de diverse boekhoudschandalen. De vraag die centraal staat is: Het vertrouwen in de accountantscontrole is tanende en welke ontwikkelingen dragen bij aan het herstel van dit vertrouwen?

1.1 Accountants maken inhaalslag
De essentie van de lezing van prof Schilder kan als volgt worden weergegeven: accountants maken een inhaalslag ten einde het vertrouwen te herstellen, nadat enige jaren verzuimd is afdoende maatregelen te nemen. De lezing schetst een beknopte analyse van de problemen om vervolgens de aandacht te richten op ontwikkelingen die moeten bijdragen aan het herstellen van het vertrouwen in de accountantscontrole. Ook wordt kort de rol van de accountant voor het prudentiële toezicht aangestipt. Vanuit de analyse blijkt dat zowel de accountant, als professional, zich moet her-focussen op kerntaken en onafhankelijk gedrag en dat standaarden aangescherpt moeten worden. Bovendien wordt het toezicht dat op internationaal en nationaal niveau vorm gegeven wordt, aangestipt als voorwaarde voor herstel van vertrouwen. Beide belangrijke elementen, de professional en het systeem, zijn verwoord in de titel van de lezing.

1.2 Wat is er mis?
Uit de analyse van de in de publiciteit gekomen boekhoudschandalen worden de volgende punten gedestilleerd:

* Onethisch gedrag van management

* Te veel rules-based accounting standaarden
* Te complexe (internationale) bedrijfstructuren
* Te sterke (financiële) incentives voor topmanagement
* Onethisch gedrag van accountants

* Te sterke nadruk op commercialisering van het accountantsberoep
* Toepassing door accountants van regels ´naar de letter´ en niet ´naar de geest´

* Verwachtingskloof

1.3 Wat is er te doen?
Vanuit deze analyse wordt gekeken naar ontwikkelingen die de professional doormaakt en ontwikkelingen die zichtbaar zijn in voor het beroep geldende voorschriften en het toezicht daarop. Hierbij is gekeken naar ontwikkelingen op mondiaal, Europees en nationaal terrein. Achtereenvolgens worden de volgende ontwikkelingen behandeld:
* Houding en gedrag van de accountant zelf
* Stringentere regels die het beroep zichzelf oplegt (onafhankelijkheid)

* De bereidheid om meer in openheid te opereren (transparantie)
* Het her-focussen van de kerntaken van de accountant
* Het aanscherpen van beroepsvoorschriften (controlestandaarden)
* Kwaliteitscontrole en extern toezicht

In de lezing wordt stilgestaan bij het belang van ´the tone at the top´ van (grote) accountantskantoren en het feit dat nagenoeg alle kantoren zichtbaar een her-focus op de controletaken achter de rug hebben (bijvoorbeeld consultants afgestoten). De her-focus hoeft wat DNB aangaat niet te betekenen dat de zogeheten ´natuurlijke adviesfunctie´ van de accountant in het gedrang komt. Onder voorwaarden is deze functie van de accountant als waardevol te kenschetsen. De her-focus betekent ook dat vaktechniek aan betekenis herwint na een periode van vercommercialisering van het beroep. Daarnaast worden ontwikkelingen binnen de mondiale organisatie van accountants, IFAC, aangestipt. Met name de hervormingsvoorstellen om tot een beter proces te komen van ´standard setting´, stringentere gedragsregels (Code of Ethics) en toezicht op de activiteiten (Public Interest Oversight Board, PIOB). Ook worden ontwikkelingen in Europa behandeld, met name de 8^ste richtlijn voor accountantscontrole. Ten slotte worden activiteiten van het Koninklijk Nivra naar voren gehaald en het aanstaande toezicht op accountants door de AFM.

Over transparantie wordt gesteld dat dit een moeizaam onderwerp voor accountants blijkt te zijn. De jaarverslagen van de grote accountantskantoren zelf zijn nog niet bepaald transparant te noemen (onlangs kondigde één van de kantoren aan wijzigingen te willen doorvoeren).

Wat het herijken van taken en verantwoordelijkheden betreft wordt ingegaan op ontwikkelingen zoals aandacht voor het vraagstuk controle versus advies (controle weer voorop) en voor situaties waar de onafhankelijkheid ten opzichte van het bestuur van de cliënt verbeterd kan worden. Ook het omgaan met fraude, zeker ook de kleinere signalen (niet materieel voor het beeld van de jaarrekening), wordt aangestipt. Daarnaast wordt ook stilgestaan bij nieuwe ontwikkelingen voor de accountant, zoals het bijwonen van de aandeelhoudersvergaderingen. Begrip is er voor de dilemma´s van de accountant, maar de stelling is wel dat de accountant deze taak serieus moet oppakken.

1.4 Voor ons toezicht en de rol van de accountant daarbij is de corporate governance discussie van belang
Met betrekking tot de rol van de accountant voor de prudentiële toezichthouder wordt geschetst hoe de werkzaamheden van de accountant mede bepalend zijn voor de werkzaamheden van de toezichthouder; betrouwbare informatie speelt een belangrijke rol in het toezichtmodel. Elementen van de rol van de accountant in het toezichtmodel komen terug in de corporate governance discussies. Benoeming en ontslag van accountants, verantwoording aan en overleg met de hoogste bestuursorganen, en de onafhankelijke rol van de interne accountant zijn belangrijke thema´s in recente Governance Codes. Ook deze ontwikkelingen geven een impuls aan de (verbeterde) randvoorwaarden waarbinnen de accountant opereert. Dit sluit aan bij de rol zoals die voorzien is in het toezichtmodel. Aldus ontstaat er weer perspectief op adequate accountantscontroles. Dat is een belangrijk onderdeel van de stabiliteit van ons financiële systeem.

[s?11283.speech.Speech_directeur_Schilder_over_'Vertrouwen_in_de_accou ntantscontrole:_de_professional_en_het_systeem'] leeg