ABP


Eerste reactie ABP en PGGM op plannen Ministerie SZW

Splitsing van bestuur en uitvoering bij pensioenfondsen leidt tot kostenverhoging
De, door het Ministerie van SZW voorgestane, splitsing heeft meer nadelen dan voordelen ten opzichte van de huidige situatie en is dan ook niet in het belang van deelnemers en gepensioneerden. ABP en PGGM vragen zich af welk probleem moet worden opgelost met deze ingreep.

Ontvlechting onnodig
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Stichting van de Arbeid gevraagd advies uit te brengen over de plannen om bij pensioenfondsen bestuur en uitvoering van elkaar te splitsen. Dit beëindigen van de zogenaamde ZAF-status (het zelfadministrerend karakter) zou noodzakelijk zijn in verband met Europese richtlijnen. ABP en PGGM - de twee grootste pensioenfondsen in ons land - zetten hier vraagtekens bij. Zij zijn van mening dat het departement onnodig naar dit instrument grijpt en daarmee de huidige schaalvoordelen die beide pensioenfondsen voor hun deelnemers hebben, teniet zal doen. Die schaalvoordelen hebben immers geresulteerd in een - internationaal erkende en bekroonde - gunstige prijs/kwaliteit-verhouding bij genoemde fondsen.

Dialoog met betrokkenen essentieel
ABP en PGGM zijn verbaasd dat het ministerie met de plannen komt terwijl beide fondsen momenteel volop actief zijn in de discussie over ´goed bestuur´ (pension fund governance). Hierbij worden verdere stappen gezet in effectiviteit, duidelijke verantwoordelijkheden en transparantiebeleid. Ook op dit laatste punt zien beide fondsen de voorstellen van het ministerie als een verslechtering. Een situatie met een apart bestuur en een aparte NV voor de uitvoering van pensioenadministratie en vermogensbeheer, zal niet bijdragen aan grotere openheid naar deelnemers. De beide fondsen vragen het departement de discussie over pension fund governance niet onnodig te belasten en gaan er vanuit dat zij betrokken worden bij verdere ideeënvorming over het zelfadministrerend karakter van pensioenfondsen.

Datum: 04-11-2004