STAGG

Bouwen aan zorginstellingen vanuit clientenperspectief

'Ruimte-Vragen: bouwen aan zorginstellingen vanuit clientenperspectief'

Tijdens een symposium op donderdagmiddag 4 november 2004 presenteert de Stichting Architectenonderzoek Gebouwen Gezondheidszorg (Stagg) de publicatie 'Ruimte 'Vragen: bouwen aan zorginstellingen vanuit cliëntenperspectief'.

De invloed van de cliënten op de bouw van zorgvoorzieningen is tot op heden gering, terwijl uit onderzoek blijkt dat de vormgeving en inrichting van gebouwen in de zorg van invloed zijn op het welbevinden en functioneren van de cliënten. Om die reden heeft de Stagg 'Ruimte - Vragen'ontwikkeld, een instrument om de gebruikseisen vanuit het cliëntenperspectief vorm en inhoud te geven. Aan de hand van zeven thema's variërend van autonomie, privacy tot sociaal contact kunnen bij bouwplannen van zorginstellingen betrokken partijen wensen en behoeften van cliënten in beeld brengen.

Tijdens het symposium wordt aandacht gevraagd voor het belang van de fysieke omgeving voor het welzijn en het functioneren van de cliënt en voor diens positie in het bouwproces. Vertegenwoordigers van zorginstellingen, cliëntenorganisaties en architecten vertellen over hun ervaringen met cliëntenparticipatie.

Het symposium richt zich op betrokkenen bij het ontwikkelen van bouwplannen voor mensen in revalidatiecentra, verpleeg- en verzorgingshuizen en centra voor verstandelijk gehandicapten en geestelijke gezondheidszorg. Dit zijn onder meer directie, management en medewerkers van zorginstellingen, leden van cliëntenraden, architecten en interieurarchitecten, patiënten- en consumentenorganisaties, woningbouwverenigingen, ziektekostenverzekeraars en beleidsmakers bij overheid en zorginstellingen.

Het symposium vindt plaats in de Ottone Zaal, Kromme Nieuwe Gracht 62 te Utrecht. De deelnemerskosten bedragen 150,--euro, inclusief de publicatie 'Ruimte - Vragen'. Leden van cliëntenraden betalen een deelnemersprijs van 75,-- euro.
Nadere informatie is te vinden op de website van de Stagg: www.stagg.nl. Het programma kan vanaf 15 augustus worden opgevraagd via stagg@bna.nl.

Samenvatting
Symposium over het cliëntenperspectief bij de bouw en inrichting van huisvesting in de zorg in de context van rollen en belangen van verschillende participanten in het bouwproces. Presentatie van 'Ruimte - Vragen',een instrument om het cliëntenperspectief op een gestructureerde wijze te betrekken bij het ontwikkelen van bouwplannen.
Datum en tijdstip: 4 november 2004 van 14.00 tot 17.00 uur. Plaats: Ottone Zaal, Kromme Nieuwe Gracht 62, Utrecht. Kosten 150,-- euro; 50% korting voor leden cliëntenraden. Informatie: Stagg, Keizersgracht 321, 1016 EE Amsterdam, tel.
020-5553666, www.stagg.nl, stagg@bna.nl