Rijksvoorlichtingsdienst

Titel: RVD: Tripartiete Sociale Top in Brussel

Afzender: RVD / DG Rubriek: Binnenland Datum en tijd: 03-11-2004 10:31

RIJKSVOORLICHTINGSDIENST
Persbericht

TRIPARTIETE SOCIALE TOP IN BRUSSEL OP 4 NOVEMBER

Op donderdag 4 november 2004 vindt in Brussel op initiatief van het Nederlands EU-voorzitterschap een Tripartiete Sociale Top plaats. Tijdens de top overlegt een EU-delegatie onder leiding van minister-president Balkenende en voorzitter Prodi van de Europese Commissie met de Europese sociale partners. Het overleg vindt plaats voorafgaand aan de Europese Raad van regeringsleiders op 4 en 5 november.

Oud-minister-president Kok geeft tijdens het overleg een presentatie van het rapport van zijn high level group over de voortgang van de Lissabonstrategie. In 2000 hebben de lidstaten van de EU afgesproken dat de Europese Unie in 2010 de meest concurrerende kenniseconomie moet zijn. Het verwezenlijken van die doelstelling heeft de afgelopen jaren vertraging opgelopen. Kok geeft in zijn rapport aan hoe de doelstelling alsnog gehaald kan worden.

Van de EU-delegatie maken, naast minister-president Balkenende, ook commissievoorzitter Prodi, de Luxemburgse minister-president Juncker, de Britse vice-minister-president Prescott en eurocommissaris Dimas van Werkgelegenheid en Sociale Zaken deel uit. Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk zijn na Nederland voorzitter van de Europese Unie. Van Nederlandse zijde neemt verder aan het overleg deel minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De werkgeversdelegatie staat onder leiding van de voorzitter van de Europese werkgeversorganisatie, Strube en algemeen secretaris De Buck. Tot de delegatie behoort ook voorzitter Schraven van VNO/NCW. De werknemersdelegatie wordt aangevoerd door voorzitter Mendez van de Europese werknemersorganisatie ETUC en algemeen secretaris Monks. FNV-voorzitter De Waal, CNV-voorzitter Terpstra en MHP-voorzitter Verhoeven maken ook deel uit van de werknemersdelegatie.