Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/20041102-235715-A

Den Haag, 29 oktober 2004

Mijnheer de eerste minister,

Het is mij een genoegen U uit te nodigen voor de bijeenkomst van de Europese Raad die op 4 en 5november in Brussel zal plaatsvinden.

Het ligt in mijn bedoeling de gebruikelijke bijeenkomst met de voorzitter van het Europees Parlement, voorafgaand aan onze eerste werkzitting, om 17.30 uur te beginnen. In onze aansluitende eerste werkzitting zal voormalig minister-president Kok een toelichting geven op het rapport dat een adviescommissie onder zijn leiding voor de Commissie heeft opgesteld. Dit rapport maakt deel uit van de voorbereiding van de besluitvorming door de Europese Raad in het voorjaar van 2005 over de Mid Term Review van de Lissabonstrategie.

In de avond hoop ik tijdens ons werkdiner op een open, vrije gedachtewisseling over "managing change", meer in het bijzonder over de kansen, beperkingen en moeilijkheden die wij ontmoeten bij de bevordering van structurele, houdbare economische groei. Het is de bedoeling dat wij met deze discussie bijdragen aan de gedachtevorming die ten grondslag zal liggen aan de MTR die zal geschieden op basis van de voorstellen die de Commissie zal doen in januari 2005.

Om de discussie te structureren maar ook praktisch en politiek te houden, is er de voorkeur aan gegeven niet een ambtelijk papier als uitgangspunt te nemen, maar de visie en ervaring van een aantal collegae. Drie leden van de Europese Raad zullen een korte inleiding verzorgen. Ook heb ik de voorzitter van de nieuwe Commissie, José Manuel Barroso, uitgenodigd naast de zittende voorzitter van de Commissie de Europese Raad bij te wonen.

De volgende ochtend zullen wij tijdens het eerste deel van de werkzitting kort stilstaan bij "Communicating Europe". Met de ondertekening van het Grondwettelijk Verdrag in Rome achter ons, moeten wij ons actief richten op verbetering van de communicatie over Europa, mede met het oog op de nationale referenda en ratificatieprocedures.

Aansluitend zal de voorzitter van de Commissie een korte presentatie verzorgen van de rapporten van 6 oktober betreffende uitbreidingsaangelegenheden. Wij zullen hierop tijdens deze bijeenkomst niet ingaan, omdat dit onderwerp het voornaamste agendapunt zal zijn van de Europese Raad indecember.

Vervolgens zullen wij een gedachtewisseling hebben over het Haags Programma betreffende de versterking van de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht. Het lijkt mij van belang dat wij aan de Commissie, met het oog op de door de Commissie te formuleren voorstellen ter opvolging, meegeven welke prioriteiten en zwaartepunten wij in dat programma zien.

Na een korte onderbreking waarbij de gebruikelijke foto zal worden gemaakt, zullen wij de conclusies vaststellen. Bij de lunch zal minister-president Allawi van Irak onze gast zijn. Wij zullen met hem spreken over de vormgeving en invulling van de relatie van de Unie met zijn land en regering.

Na de lunch zal de gebruikelijke debriefing met de kandidaat-lidstaten plaatsvinden.

Ik zie er naar uit U op 4 november in Brussel te kunnen begroeten.

Hoogachtend,

Jan Peter BALKENENDE

Voorzitter van de Europese Raad