Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie herstelt oude zichtlijnen in de Stichtse Lustwarande

3-11-2004
De provincie Utrecht gaat in het kader van haar Agenda 2010 project de "Stichtse Lustwarande" aan de slag met het herstellen van twee oude zichtlijnen. In het verleden werden bij de aanleg van landgoederen en kastelen vaak zichtlijnen aangelegd. Via zo'n zichtlijn of vista had men vanuit het landhuis vrij zicht over de omgeving (en vice versa). Vaak bestonden deze zichtlijnen uit brede lanen met beuken of eiken. Door verwaarlozing en achterstallig onderhoud zijn veel van de oude zichtlijnen dichtgegroeid. De provincie heeft voor het herstel geld beschikbaar gesteld aan de particuliere eigenaren en Staatsbosbeheer.

De > Stichtse Lustwarande is vooral bekend om de hoge dichtheid aan landgoederen en buitenplaatsen, maar vooral de afwisseling van het landschap maakt het gebied uniek. De Lustwarande wordt intensief gebruikt voor zeer uiteenlopende functies: natuur en landschap, cultuurhistorie, recreatie en toerisme, wonen en werken. Voor het Agenda 2010 project de "Stichtse Lustwarande" is het een uitdaging om al deze elementen op een goede manier te combineren en daarbij de beste eigenschappen te versterken. Onderdeel daarvan is het in ere herstellen van cultuurhistorische elementen zoals de zichtlijnen.

Dit najaar worden op twee plaatsen in de Stichtse Lustwarande de zichtlijnen weer opengewerkt. Bij landgoed Zuylestein in Leersum en bij de Overplaats Lindenhorst in Driebergen. Met het herstel van beide zichtlijnen maakt de provincie een begin aan het weer zichtbaar maken van de cultuurhistorische elementen, die in hun samenhang de kwaliteit van de Stichtse Lustwarande bepalen.

De zichtlijn bij landgoed Zuylestein loopt in de richting van het zogenaamde wafelijzer op de Utrechtse Heuvelrug (een hoog punt op de kam van de heuvelrug). De zichtlijn wordt doorsneden door de Leersumsestraatweg (N225). Ten noorden van de leersumsestraatweg loopt hij van oorsprong door de zogenaamde Kopselaan. De zichtlijn ligt gedeeltelijk op het terrein van het landgoed Zuylestein dat particulier eigendom is. Ten noorden van de Leersumsestraatweg is de grond eigendom van Staatsbosbeheer. Beide eigenaren dragen bij aan de werkzaamheden.

De zichtlijn bij Overplaats Lindenhorst loopt ten noorden van de N225 en was de zichtlijn vanuit het landhuis Lindenhorst. Overplaats Lindenhorst is particulier eigendom, de eigenaar draagt bij aan de werkzaamheden.

Laatst gewijzigd op 11/03/2004 12:44:29 PM. Paginabeheer: C.Colaris@provincie-utrecht.nl