Rechtspraak - landelijke actualiteiten


Evaluatiecommissie neemt modernisering rechterlijke organisatie onder de loep

De commissie evaluatie modernisering rechterlijke organisatie, die de stelselwijziging van de rechtspraak dient te beoordelen, is begonnen met haar werkzaamheden. Over twee jaar moeten die worden afgerond. Bij de parlementaire besluitvorming over de wetten Organisatie Bestuur Gerechten en Raad voor de rechtspraak, die zorgden voor de stelselwijziging per 1 januari 2002, was bepaald dat na vijf jaar zou worden geëvalueerd of deze stelselwijziging heeft gebracht wat men beoogde.

Voorzitterschap Deetman
Eind augustus heeft de minister van Justitie hiervoor een commissie in het leven geroepen, de Commissie evaluatie modernisering rechterlijke organisatie, onder voorzitterschap van Deetman, de burgemeester van Den Haag. Onder leiding van deze commissie zal het evaluatieonderzoek plaatsvinden. Naast Deetman bestaat de commissie uit leden afkomstig van de Hoge Raad, van de wetenschappelijke wereld en maken adviserende leden deel ervan uit.

Evaluatieprogramma
Het evaluatieprogramma bestaat uit vier onderdelen. Twee ervan worden door de Raad voor de rechtspraak zelf opgepakt. Dan gaat het over de ontwikkeling van prestatie-indicatoren voor het functioneren van de rechtspraak en over de evaluatie van nieuwe instrumenten. De andere twee onderzoeken - de evaluatie van de twee eerder genoemde wetten en de ontwikkeling van de zogenaamde Trendrapportage Rechtspraak - worden opgepakt door het WODC en de Directie Strategie Rechtspleging onder verantwoordelijkheid van de minister.

Eerste bijeenkomst
De eerste formele bijeenkomst van de commissie heeft onlangs plaatsgevonden. Deze bijeenkomst was van voornamelijk verkennende aard en is daarmee het begin van een weg die via tussenrapportages op uiterlijk 31 december 2006 leidt tot de eindrapportage van wat nu veelal de Commissie Deetman wordt genoemd.