Gemeente Voorburg-Leidschendam


Gemeenteraad akkoord met Programmabegroting 2005

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 3 november 2004
---

Fracties spreken waardering uit over bestedingsplannen

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft op dinsdag 2 november de programmabegroting 2005 aangenomen. De begroting is de financiële vertaling van de Voorjaarsnota die eerder dit jaar door de raad is vastgesteld. In totaal stemde 29 raadsleden voor en 3 tegen. Alleen de SP kon zich niet vinden in het voorstel. Met deze vaststelling zijn gemeenteraad en college erin geslaagd, ondanks de bezuinigingen vanuit het Rijk, te komen met de tweede sluitende duale begroting.

Ten opzichte van de Voorjaarsnota 2004 zijn er geen nieuwe ontwikkelingen die aanleiding hebben gegeven tot wijziging van het financiële beleid. Ook bij de opstelling van de programmabegroting speelde mindere economische omstandigheden en rijksbezuinigingen een belangrijke rol.

Moties
In totaal dienden de verschillende politieke partijen 13 moties in. In een motie spreekt de raad gewoonlijk een wens of verzoek uit. Van de ingediende moties zijn er na een levendig debat uiteindelijk drie aangenomen. De gezamenlijke motie van de partijen CDA, PvdA, GroenLinks en D66 had betrekking had op de toekenning van subsidie aan Stichting Buddy Netwerk voor 2005. Het komend jaar krijgt de Stichting een subsidie van 12.000.

Ook in de jaren erna kan de Stichting rekenen op subsidie, zo besloot de raad. Ook de motie van het CDA en Gemeentebelangen over de ontwikkeling van een multifunctioneel toeristisch informatiepunt in Leidschendam is aangenomen. Besloten is om dit initiatief nader te onderzoeken in het kader van de totstankoming van de nota Museaal beleid. De derde aangenomen motie had betrekking op Optisport. De Raad steunde de aanpak van het college richting Optisport bij het oplossen van het financiële dispuut tengevolge van de bezuinigingen op het schoolzwemmen. Tenslotte sprak de Raad uit in december a.s de hoogte van het tarief voor de gehandicapten- parkeerkaart te zullen verlagen.

Amendementen
De verschillende partijen dienden in totaal drie amendementen in. Een amendement is een wijziging op een voorstel van het college. Alleen het amendement betreffende de verhoging van eenmalige subsidie aan Stichting Historische Collectie Veur- Stompwijk van 2000 naar 5000 ten behoeve van tijdelijke huisvesting kon rekenen op raadsbrede steun en is rechtstreeks door het college overgenomen.

Meer informatie?
Donderdag 4 november verschijnt er in de Postiljon een Geldwijzer. Hierin lichten alle partijen hun standpunten in het kort nog even toe en vindt u een tarievenoverzicht van de lokale heffingen en belastingen in de gemeente Leidschendam-Voorburg.
* Bekijk hier de geldwijzer

* Bekijk hier de programmabegroting in het raadsinformatiesysteem