Politie Friesland

Dynamische controle wegtransport

Leeuwarden 04-11-2004 - Woensdag 3 november is tussen 09.00 en 16.00 uur in de drie noordelijke provincies een grootscheepse controle uitgevoerd op het wegtransport.

De controle is verricht door de regiopolitie van Fryslân, Groningen en Drenthe in samenwerking met de Douane Noord, de Koninklijke Marechaussee, InspectieVerkeer & Waterstaat, divisie vervoer, provincie Groningen en Keuringsdienst van Waren. In totaal zijn 28 medewerkers van de diverse disciplines ingezet. De voertuigen zijn uit het verkeer geplukt om vervolgens gecontroleerd te worden (dynamisch) op de eerstvolgende parkeerplaats. De controles vonden vooral plaats op de grote verkeersaders in het noorden.
In totaal zijn 148 vrachtwagencombinaties gecontroleerd, daarnaast nog eens 107 personenwagens. In totaal is 27-maal proces-verbaal opgemaakt en is driemaal een waarschuwing uitgedeeld. Bij de drie waarschuwingen wordt nader onderzoek ingesteld. Bij de processen-verbaal is tienmaal sprake van een accijnsovertreding (o.a. vijfmaal Eurovignet, BPM). Verder is tienmaal proces-verbaal opgemaakt voor de
Wegenverkeerswetgeving (mobiel bellen, poging tot spookrijden bij Kornwerderzand, anderhalve kilometer rijden over de vluchtstrook, verlopen APK), driemaal voor het vervoer van gevaarlijke stoffen en een Poolse chauffeur heeft te kort gerust en heeft een rijverbod van acht uur gekregen. Een automobilist had een boete openstaan van 238 euro en de man heeft deze boete ter plaatse voldaan. Verder is nog tweemaal proces-verbaal opgemaakt voor het niet volgens de regels vervoeren van afval. De politie is redelijk tevreden over de resultaten van de actie en zal in de toekomst deze gezamenlijke acties continueren.