Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Uitkomst commissie Grondgebied:

Voldoende sociale woningbouw in Carnisselande

BARENDRECHT (3 november 2004) - Dinsdag presenteerde het college van burgemeester en wethouders in de commissie Grondgebied de voortgang van de realisatie van sociale woningbouw in Barendrecht-Carnisselande. In totaal worden in de Carnisselande 1.596 sociale woningen in het koop- en huursegment gerealiseerd. Honderd sociale koopwoningen van E 136.000 komen binnenkort op de markt. Deze woningen worden gebouwd in de wijk Vrijheidsakker. De commissie stelde zich gisteravond tevreden met het programma sociale woningen dat in Barendrecht-Carnisselande gerealiseerd wordt.

Door de gemeente zijn met Vestia afspraken gemaakt over de laatste bouwopgave van sociale woningen in Barendrecht-Carnisselande. De in 2002 door de raad vastgestelde doelstelling van 23% sociale woningbouw op de Vinex-locatie is daarbij op een haar na niet gehaald. Door het wegvallen van rijkssubsidies en bovengemiddelde bouwkosten is er ondanks enorme inspanningen van de gemeente Barendrecht een afwijking van 1,1%. Dus 21,9% sociale woningbouw in Barendrecht-Carnisselande. In absolute getallen betekent de afwijking dat er in totaal 80 woningen minder in het sociale segment gebouwd kunnen worden. De commissie betreurde dit feit maar toonde zich desondanks tevreden met het woningbouwprogramma dat ondanks moeilijke marktomstandigheden gerealiseerd wordt. Een programma dat aansluit op de lokale wens van starters en jonge huishoudens die een stap willen maken op de koopmarkt.

Brief van Patrimonium
Woningbouwvereniging Patrimonium schreef naar aanleiding van dit onderwerp een brief naar de commissie Grondgebied. Hierin stelt de Woningbouwvereniging dat de doelstelling van 23% bereikbare huurwoningen niet gehaald is en dat het resultaat voor Carnisselande qua bereikbare huur slechts neerkomt op 12%. Verder twijfelt Patrimonium aan het sociale karakter van de zogenaamde sociale koopwoningen, omdat zij bang is dat de woningen op termijn door verkoop verloren gaan uit het sociale segment en dat de woningen bovendien een behoorlijk prijskaartje hebben. Ontwikkelaar Vestia stelde gisteravond dat zij geen aanleiding ziet om de zogenaamde SUK-woningen (Sociaal Uitgestelde Koop) met een maximale huurprijs van 565 euro per maand na vijf jaar vrij in de markt te verkopen. Volgens Vestia komt dit hooguit aan de orde als leegstand van de woningen dreigt. De huidige praktijk wijst daarnaast uit dat de huurders liever blijven huren en niet overgaan tot koop.

Wethouder Kees Silvis zegde dinsdagavond toe dat de commissie hem kan houden aan de harde cijfers, het realiseren van 1.596 sociale woningen in Barendrecht-Carnisselande. Daarnaast zal de wethouder de commissie voortaan jaarlijks rapporteren omtrent de ontwikkeling van de sociale woningvoorraad. Ook deed de wethouder de toezegging dat bij de ontwikkeling van de na-vinex-wijken wordt gestreefd naar een gedifferentieerd woningaanbod voor zowel jongeren, senioren als mensen in de laagste inkomensgroepen.

Z.O.Z.

Geschokt

Commissievoorzitter Ina Batenburg sprak bij de opening van de vergadering haar gevoelens van geschoktheid uit ten aanzien van de moord op cineast/columnist Theo van Gogh eerder die dag. Batenburg: ,,Het is afschuwelijk dat iemand die voor zijn mening uitkwam van het leven beroofd is. Ook al is de wijze waarop Van Gogh dat deed misschien niet de uwe of de mijne. Ik hoop dat onze democratie voldoende veerkracht heeft om dit te weerstaan.''

Noot voor de pers,