Humanisten spreken afschuw uit over moord op Van Gogh

AMSTERDAM, 20041104 -- Humanistische organisaties spreken hun afschuw uit over de moord op Theo van Gogh. Ze roepen op het recht op vrije meningsuiting, één van de kernwaarden van het humanisme, te blijven verdedigen. Dit blijkt onder andere uit een advertentie die vrijdagochtend in de Volkskrant zal verschijnen.



Het Humanistisch Verbond (HV) en de Humanistische Alliantie veroordelen fundamentalisten die geweld gebruiken. Maar ze waarschuwen ervoor niet alle Islamieten over een kam te scheren. Er zijn immers grote groepen Islamieten die open staan voor dialoog of zelfkritiek, zoals de Alevieten, vrijzinnige of humanistische Turkse Nederlanders, die de Islam relativeren of kritiseren. Ze zijn lid van de Humanistische Alliantie.


Humanistische organisaties roepen op de dialoog te blijven zoeken, ook met degenen die de grenzen van de vrijheid van meningsuiting opzoeken.


De advertentie is geplaatst door het HV en de Humanistische Alliantie, het netwerk van 46 samenwerkende humanistische organisaties en instellingen, waaronder Humanitas, Humanistische Omroep, Hivos en HVO. Leden werken - naast het HV als levensbeschouwelijke vereniging - aan maatschappelijk werk, zorg, mensenrechten, morele vorming, enz. De Alliantie heeft een achterban van circa 100.000 mensen.