Netwerk



VANAVOND IN NETWERK

Vanavond in Netwerk: Terreurdeskundigen steeds vaker doelwit

Onderwerp: Terreurdeskundigen steeds vaker doelwit Uitzenddatum: Do. 4 november 2004, 20.30u
Verslaggeving: Floris van der Bijl en Mirjam van der Vegt

Naast politici en opiniemakers zijn ook terrorisme-experts steeds vaker het slachtoffer van dreigementen en geweld. Deskundigen Rob de Wijk en Claude Moniquet vertellen in Netwerk over hun persoonlijke ervaringen met deze vorm van terreur.

Televisie-persoonlijkheid
Door zijn rol als deskundige in panels en actualiteitenprogrammaâs is defensiespecialist Rob de Wijk een televisie-persoonlijkheid geworden. Op alle mogelijke manieren is de directeur van het Clingendael Centrum voor Strategische Studies bedreigd. Hij is daardoor een stuk voorzichtiger geworden: âIk durf niet alles meer zo hard te zeggen.â

In elkaar geslagen
De Vlaamse terrorisme-expert Claude Moniquet, directeur van het Europees centrum voor strategische inlichtingen en veiligheid, ondervond het zelfs aan den lijve. Hij werd in elkaar geslagen door een 23-jarige Marokkaan. Deze was boos omdat Moniquet in een tv-debat de link legde tussen de islam en het terrorisme.

Vijand van de islam
De man was razendsnel naar de televisiestudio gereden en wachtte de deskundige daar op. âHij zei tegen me: ik heb u niet graag. U bent een vijand van de islam en een terrorist.â Hij heeft me vastgepakt en een volle minuut op mijn gezicht geslagen.â

Beveiliging
Beïnvloeden deze dreigingen hun werk? En moet je ook van deze deskundigen verwachten dat zij zelf hun eigen beveiliging regelen? Of is dat â net als bij politici â de verantwoordelijkheid van de staat?